Gud 5 – Sigurd 1

Ifølge meningsmålinger på kommentarerne er der langt flere, der kan li’ Gud end Sigurd Barrett. Hvilket jeg godt kan tilslutte mig. Han har trods alt noget karakter, i hvert fald i Gammel Testamente.

Dermed ikke sagt jeg nogensinde bliver fan af hverken ham eller kristendommen. Det var jeg heller ikke i alle de år, jeg læste teologi ved Århus Universitet (Keep your friends close and your enemies closer). Men siden jeg som regel ikke har noget i mod kristne mennesker, har jeg ikke lavet større opstandelse over min datters lyst til at synge i kirkekor. Og jeg har siddet der troligt hver gang. Også til pasta-arrangementer i menighedshuset, julklip, krybbespil og hvad hun ellers gerne har villet deltage i af kirkens arrangementer. Ja, jeg hader kristendommen, at skulle brug min tid på glad-kristne mennesker og alenlange gudstjenester, hvor der bliver sagt ting, jeg er så uenig i, jeg både får lyst til at fnyse højt og kaste ting efter præsten. Men jeg elsker min datter højere end jeg hader, så valget har ikke været så vanskeligt.

Hun går i første klasse og er derfor også blevet introduceret til faget kristendom. I starten overvejede jeg, om jeg skulle fritage hende for undervisningen, men vurderede det ville have større sociale konsekvenser end bibelhistorie ville have. Jeg prøver så bare i stedet at udvide historien ved at fortælle nogle andre og ældre versioner af for eksempel skabelseshistorien, hvor kvinden ikke er den skyldige, der leder hele menneskeheden i fordærv, men en smuk, frugtbar, erotisk og stærk kvinde. Og vi rundede da også lige Thor, Odin og noget med at ofre et lam i stedet for at fare til himmels her i påsken.

Men jeg kan da allerede se hende for mig, når hun om et årti sidder med nonneslør på ved psykologen og græder, mens hun fortæller, at hver gang hun gerne ville snakke om Faderen og Sønnen, insisterede hendes pisseirriterende kristendomsignorante mor på, at det da lige så godt kunne være Moderen og Datteren.

5 responses to “Gud 5 – Sigurd 1

  1. Hjemme hos os hedder de kristen-friske. Altid med på en omgang gospel og et kram. Men jeg kender også nogle helt vildt cool kristne mennesker, og to præster, som er vold-lækre sild med gode budskaber. Men dåb – nej tak. Har aldrig kunnet svare ja til det man bliver spurgt om og allerede der ville jeg fejle, hvis jeg lovede at opdrage i den kristne tro. ØØØh gud, øøøh Jesus, tjaa, nu skal du høre min dreng…

  2. Fantastisk indlæg! Jeg synes det er et meget vigtigt og relevant emne at tage op og kan ikke opfordre dig nok til at gøre det endnu oftere, Maren. Og skriv gerne en hel bog!Jeg synes der er så mange misforståelser i omløb. Et par stykker af dem der falder mig mest i øjnene – i kommentarer på dette og foregående indlæg er:- Vores kultur "bygger" ikke på kristendommen, men er influeret af mange forskellige tanker op gennem tiden, bl.a. oplysningstanker. Fremskridt og demokrati er historisk set ikke kommet her takket være kristendommen, men ofte på trods af denne.- Kristendommen har ikke patent på begreber som "kærlighed" og "næstekærlighed" – muligvis kalder jeg det noget andet, men jeg har sgu mindst ligeså meget at dele ud af af disse to ting – og det er ikke takket være kristendommen. Der er en stærk tendens til at kristendommen tager æren for alt hvad der er beundringsværdigt menneskeligt set. Samme principper for alment accepteret god opførsel går igen i mange religioner og skyldes primært, at det er sådan vi fungerer bedst sammen med andre mennesker.- Endelig vil jeg advare mod den holdning at kulturkristendommen er harmløs og "neutral". Jeg mener at den er alt andet og i den opfattelse af vores samfund som grundlæggende kristent ligger et uhyggeligt og intolerant perspektiv: At det vi ikke kan lide er det ikke-kristne. Det har konsekvenser både for ikke-troende og folk med en ikke-kristen religiøs opfattelse.Angående kristendomsundervisningen i folkeskolen, har jeg netop skrevet en opgave om emnet, hvori jeg analyserede undervisningsmateriale. Jeg er kandidatstuderende på religionssociologi. Jeg blev overrasket over, hvor missionerende størstedelen af materialet er og vil opfordre alle, der bekymrer sig for dette, til selv at læse elevernes bøger.Til sidst vil jeg lige understrege – overfor dem, som måtte være i tvivl, at jeg ikke er intolerant og hadsk og skam godt kan lide både kristne og andre religiøse mennesker, MEN jeg vil ikke påduttes noget og heller ikke have at det sker for mine børn. Hver sin tro eller mangel på samme!Venlig hilsen Mirjam

  3. Sikke da en masse fordomme om kristendommen og folkekirken. Lyder som om I rent faktisk ikke har været der ret mange gange…..Mange år kan du da ikke have læst teologi Maren – med den uvidenhed om kristendommen din blog afspejler

  4. Jeg er enig! Jeg hepper på moderen i en eventuel retssag.;)

  5. @Line Stenholt: Hvor er det hyggeligt du læser alle mine gamle indlæg, så får jeg selv besøgt en svunden tid. Ellers er “i går” på bloggen jo så meget “i går” at jeg ikke engang kan huske hvad jeg skrev om:)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s