Det ta’r kun fem minutter

Klumme fra VI FORÆLDRE

 

 

 

 

 

 

Hvis du vil have et ryddeligt og ordentligt hjem, kræver det bare, at du rydder op i et kvarter hver aften. Det siger i hvert fald dem, der ved noget om den slags.

Hvis du vil gøre noget virkelig godt for din krop, skal du lave yoga. Bare en halv time hver dag vil gøre underværker.

I den pjece min ældste datter havde med hjem i går, stod der: ”Hvis du vil have dit barn, bliver dygtig til at læse, skal I læse sammen – bare 15 minutter hver dag. Tag en hurtig tur på biblioteket, der er masser af bøger på, som passer til dit barns niveau.”

Dans i din stue – bare ti minutter hver dag, så bliver du et nyt menneske, stod der bag på en bog, jeg kiggede i forleden.

Lav maveøvelser i fem minutter hver dag, så bliver din mave som før du fødte, siger fitness.dk.

Husk at pleje dig selv – de ti minutter ekstra foran spejlet hver morgen er godt givet ud, siger damebladene og fortsætter med formaninger om, at jeg ikke kun er nogens mor, jeg er også nogens kæreste: Sørg for at få kvalitetstid med din mand! Brug tyve minutter sammen hver dag, når I er kommet hjem fra arbejde. Tag et glas vin og snak voksensnak, mens børnene leger.

Husk sex, siger alle der er blevet skilt! Og det er ikke noget, der bare må tage fem minutter, mens du ligger og tæller sammen, om du mon kan nå at få nok timer søvn, inden ungerne står op.

Jamen er det ikke imponerende, hvad jeg ville kunne opnå, hvis jeg bare lige kastede et par minutter efter det? At det sammenlagt bliver til to timer, hvor jeg bare lige skal noget er der ikke nogen, der siger noget om. Der er heller ikke nogen, der hører, når jeg pipper op om, at jeg faktisk i forvejen stod og manglede en time, for at få småbørnsfamilie-kabalen til at gå op hver dag. 

Desuden er der heller ingen af de professionelle 15-minutters opryddere, jeg er stødt på – for ja, de findes faktisk – der har haft hverken børn eller to kasser dukker, en kasse tøj til dukker, en kasse tæpper til dukker, to kvadratmeter køretøjer til dukker, lego over det hele, bondegård med en fuldtallig miniature grisefarm til, alt der findes med Hello Kitty på, tuscher, farver og en vasketøjsbunke, der har fået top på, før jeg kan nå at komme med sejrsbrølet: ”Så er jeg kommet i bund”.

Det med yogaen kan jeg kun tilslutte mig, for min krop kunne da ved guder godt trænge til et par underværker. Jeg vil bare gerne vide, om jeg skal smide den halve time ind fra 5.30 – 6.00 før ungerne står op. Eller snuppe fra 21.00 – 21.30, hvor jeg alligevel ikke har andet at lave end at tude af udmattelse?

Selvfølgelig vil jeg gerne læse med mit barn. Jeg ved bare ikke, hvem jeg skal fortælle, at pjecen som det første gav mig små tics ved mundvigen, fordi jeg i forvejen synes, det er lidt vanskeligt at presse lektielæsningen ind, når vi alle er hjemme, og hun hellere vil lege med sine søstre eller slappe af. Og at opfordringen om at bruge bibliotekerne kun gjorde mine tics endnu kraftigere. Altså, jeg ved ikke, hvordan andre familier fungerer. Men bringer man en lille bitte bog ind i vores hjem, kan det godt blive et mindre dagsprojekt at skulle finde den igen, den dag biblioteket begynder at vise sin knap så venlige side.  

Hvilket bringer mig hen til det med at danse i ti minutter. Dét må jeg da kunne klare. For eksempel kunne jeg danse rundt samtidig med, jeg rydder op. Og mens jeg quickstepper forbi min kæreste, kan jeg vel lige have en inspirerende voksensnak om de fede ting, jeg oplevede, da jeg slæbte tre ulvesultne unger gennem bibliotekets læsesal. Ja, det tog kun fem minutter. Til gengæld var de hæslige …

7 responses to “Det ta’r kun fem minutter

 1. Altså sex er jo udmærket motion – har jeg hørt. Og hvis du nu drikker det der glas vin og danser i mens på biblo? Eller det ville måske bare skaffe dig pjecer fra myndighederne på halsen?

 2. Så fin en pointe – og tak for din altid humoristiske vinkel. Jeg er én af dem som tænker det der med at alting jo kun lige tager fem minutter, men når det pludselig lægges sammen så tager det jo 36 timer i døgnet at være den perfekte mor, kæreste og bedste ven! Det lader sig bare ikke gøre, og det er faktisk en lettelse:)

  Kh
  Lykke

 3. Skønt indlæg Maren! Det er tidsoptimister som mig, der tror at alting kan presses ind på 5 minutter. Og som åbenbart ikke har hørt efter i skolen, da vi lærte at lægge tal sammen. Og derfor ikke ved at 5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5 = 75. Plus vasketøj… 🙂

 4. Fantastisk rammende og meget sjovt indlæg……..jeg valgte så at bruge denne dags fem ‘fri-minutter’ på at læse på din blog. 😉

 5. Det gode er så, at vi kvinder er så skide gode til multitasking at vi kan danse med det ene ben, dyrke yoga med det andet, rydde op med venstre arm, mens vi bager en kage med den højre – og glem så ikke at tale med din mand i mens – munden er jo ikke i brug til andet (og ikke noget med at skælde ud af bare frustration, men spørge om han har haft en god dag….)
  Ja, det er ikke altid nemt at være kvinde – jeg tror faktisk på, at det ville være nemmere, hvis vi ikke kunne multitaske, men var tvunget til at gøre en ting af gangen og have tid til at nyde det vi har i gang. Udfordringen er så, at de der 5 minutter til dit, dut og dat bare ikke er der……..

  Og Lykke har ret, det er faktisk en lettelse at indse, at det er umuligt at være superwoman, hvilket min nye workshop for kvinder handler om – hvis nogle skulle have lyst til at arbejde bevidst med at få mere selvtillid, uden nødvendigvis at skulle præstere mere…

 6. Jeg har en lige-lidt-over-et-årig dreng, og jeg har regnet ud, at jeg bare mangler tre timer i døgnet, så kan jeg nå alt i hele verden!

 7. For to år siden blev jeg sygemeldt med stress. Bl.a. pga. forhold, der lå udenfor min egen indflydelse. Jeg begyndte først at forstå hvad det var, folk mente, når de sagde jeg ville for meget, den dag jeg tog mig selv i at undre mig over, at jeg ikke havde nået at meditere i 20. minutter på de 5. minutter, jeg havde sat af til det 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s