Tilbage til det med hundeulden …

Min gudmor var på besøg i sidste uge. Jeg har før skrevet klummer om min gudmor, for hun er et sjældent menneske. Ikke altid på den sympatiske måde (Jvf. holdningen: Der er ingen intelligente kvinder der får børn) – men ALTID på den interessante måde, der gør, jeg til enhver tid hellere vil falde ned af stolen i forargelse af at høre på hende, end at skulle konversere, som man ellers gerne bliver tvunget til.

Min gudmor er amerikaner, bor i USA og nærmer sig snart de firs. Hun er professor i antropologi, kvart indianer, har aldrig haft en mand i mere end tre år ad gangen (så bliver det kedeligt, mener hun), har fravalgt børn (meget meget intelligent altså ;-)) og er mega hippie. Så hippie, at hun rent faktisk var til stede til Woodstock og stadig render rundt i lange flagrende gevandter med psykedeliske mønstre i klare farver. Håret var engang langt, mørkt og bølget. Nu er det langt, gråt og bølget, men jeg siger jer, hun var herre-lækker som ung. Altså da hun var omkring de fyrre, hvor jeg var lille og lærte hende at kende. Hun var ved at lave sin doktorafhandling i antropologi og lavede derfor feltarbejde på det samiske folk. På det tidspunkt boede min familie og jeg i Norge, nærmere Finnmark – altså deroppe, hvor der bor samer og der er mørkt hele vinteren, lyst hele sommeren, nordlys om efteråret og hvor den sidste sne først smelter langt ind i juni.

En af min gudmors kæpheste er, at hun aldrig smider noget ud. Alt bliver genbrugt eller i hvert fald gemt til det kan genbruges. Man forlader heller ikke en restaurant uden at spise op eller at tage resterne med. Hvilket giver mig flashbacks fra barndommen, hvor jeg har tilbragt meget lange og meget pinlige besøg på restauranter, der havde Spis alt du kan-buffeter. Først spiste vi jo, alt vi kunne. Og så spiste min gudmor lidt mere end hun kunne. Og så skulle vi sidde og vente til hun blev sulten igen. Det kunne godt tage et par timer.

Da vi var ude og spise i sidste uge, samlede hun de grillpinde kødet blev serveret på sammen, dem kunne hun brænde hjemme i kaminen, sagde hun og puttede dem i tasken. Uden at have andet en skuldertræk til overs for kommentarer om, at hun altså først skal til Finland, så til Sameland, så til Letland, så til Holland før hun skal hjem igen engang midt i juli. (Kender I øvrigt andre på den alder, der rejser rundt i verden uden forudbestilt billetter? … arh, jeg finder vel en bus, et tog, et fly eller en sofa jeg kan sove på, siger hun altid bare, hanker op i rygsækken og vinker farvel).

Nå, men jeg har før skrevet om min gudmors hundeuld. Hun havde nemlig engang en pose hundeuld i gave med til min søster, da hun kom på besøg. Med tårer i øjnene af grin, fortalte min søster så over maden, at min gudmor altså havde fundet mere hundeuld fra hendes døde hund nede i kælderen.

Mens min gudmor stak tungen ned i de små smørpakker for at få det sidste med, fortalte hun, at hun endelig havde fundet noget at bruge al hundeulden til, som hun havde gemt på alle disse år. Hun havde nemlig sendt det hele ned til oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf.

–          Æh, hvad?

Jojo, det var nemlig skide smart. For så puttede de ulden i nylonstrømper og lagde det ned i vandet og så sugede det olien op. Ja, man kunne også bruge menneskehår, så hun havde også klippet en chunk af sit eget og lagt ved.

Jeg indrømmer, at jeg i et øjeblik tænkte, at nu var det sket. Nu gik al den viden, hun ligger inde med, tabt i de demente tåger. Men shame on me, for se bare her:

8 responses to “Tilbage til det med hundeulden …

 1. I dette klip bruger de også hår – blandt virkelig meget andet 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=2AAa0gd7ClM&feature=player_embedded

 2. Ej, gider du ikke lige skrive den roman om din barndom deroppe i Finnmark. Jeg er sikker på, at der gemmer sig fantastiske historier derfra.

  Jeg er stor, stor fan af din blog, men jeg vil gerne have mere!

 3. Jeg elsker, når der popper et nyt indlæg op i mit RSS feed – og i løbet af dagen kan jeg tage mig selv i at tænke…. øjjj altså, skriver du ikke snart, Maren!

 4. Årh hvad for en sej gudmor!!!!!!!

 5. Elsker også din blog – og ville virkelig elske din gudmor. Hun er da skøøøøn!

 6. Hov, linket virker ikke? Det kunne være fedt, hvis du vil ændre det, for den dame får man da bare lyst til at læse mere om!!!

 7. Så skulle linket virke!

 8. Jeg vill elske at møde den gudmor, bare en enkelt dag 🙂
  ¨Kh Annette

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s