Kan man ryge sine børn i søvn?

Jeg måtte ryge i går. Sætte mig ude på trappen med en mentolsmøg af mærket Mistral (den der tynde fesne tøse-smøg, som ikke engang var smart i firserne). Jeg ryger ikke, gjorde engang, men har ikke gjort det i mange år og har ikke haft lyst til det, siden jeg stoppede. Jeg havde heller ikke lyst til det i går, men jeg havde brug for en PAUSE. Klokken var næsten ti om aftenen, og ungerne sov endnu ikke. INGEN AF DEM.

Når ingen børn sover og klokken nærmer sig de ti, så ved alle os med små unger, at den står på klynk, klag og moar det klør på benene, nej på armene, og i håret, jeg har det for varmt, mit sengetøj er irriterende, jeg kan ikke sove for min søster, du sang den forkerte sang, hvorfor læste vi ikke bogen med Kaj og jeg vil have du skal blive hos mig til jeg sover og ae mig på armen, nej den anden arm, ikke der, længere oppe, og håret, du aer mig aldrig i håret, det gør du kun ved Anemone, du kan bedst li Anemone, du kan ikke li os, bua ahahahahahaaaaaaaaaa.

Maise Njor har engang beskrevet det at skulle få tre små børn til at sove på én gang, som at være cirkusartist og skulle holde tre porcelænstallerkener i gang på hver sin tallerken. I dette tilfælde: Tre meget irriterende porcelænstallerkener.

Selvfølgelig var det min egen skyld, de endnu ikke sov, men tiden var løbet fra mig, fordi vi alle havde været til sommerfest i børnehaven. Og så kom vi til at holde en lille picnic i haven, da vi kom hjem. Alt sammen knasende hyggeligt og opslidende på den måde, at jeg siden klokken 15 havde haft tre børn, der nærmest hele tiden samtidig råbte, se på mig mor, se på MIG. Og jeg havde kigget og beundret og klappet af begejstring over alt fra at Anemone kunne hoppe på (næsten) ét ben, Mynte kunne få sin tunge helt op til næsen(!) og den ældste kunne have en hel frikadelle i munden uden at skære den op først.

Og nu havde jeg altså, for ikke at ruske dem hårdt, efterladt dem råbende inde i huset og sad og røg en Mistral, som min venindes mor havde glemt for et par uger siden – klar til at gå fra hus og hjem af udmattelse over tre krævende papegøjer. Jeg havde også skænket mig en sjat Baileys (eneste slags alkohol jeg kunne finde), som jeg drak af et syltetøjsglas. Nej, selvfølgelig var der ikke flere rene glas eller kopper. Da jeg havde taget tre slurke og fire hvæs, kunne jeg høre fuglene fløjte. Da jeg havde bundet glasset – og i øvrigt erkendt at jeg nok ikke bliver ryger igen foreløbigt – var jeg kommet i tanker om, at dette jo bare var en kokset aften og egentlig ikke fordi deres personligheder består af 85% røvhul.

Da jeg kom ind i huset igen sov de alle tre. What a miracle!

Hvis det betyder jeg kan få mine børn til at sove på fem minutter, begynder jeg at ryge igen! Any time!

Og tak til Anna Skyggebjerg for inspirationen til pauser, hun var nemlig så sød at sende mig sin bog Supermor forleden, (tror nok jeg glemte at skrive og sige tak, håber hun læser med her: TAK! Jeg er i fuld gang med både at lave mad til fryseren (altså få min mor til det) og alle de andre brugbare ting, du foreslår i bogen).

Ved ikke om det er så ZEN at ryge, men er sikker på, at Anna vil give mig ret i at målet helliger midlet.

5 responses to “Kan man ryge sine børn i søvn?

 1. Brit Knudsen

  Jeg er sikker på at det er Zen at ryge, jeg var rygere indtil jeg blev gravid med min søn, holdte (fordi det skal man) min søn er i dag snart tre, og hver aften når roen er faldet, barnet sover, opvaskemaskinen startet, affaldsposen båret ud, gulvet ryddet for legesager, så kan man finde mig på altanen med EN cigaret, og jeg nyder den 🙂

 2. You rock!! Helt ærligt, point for ikke at have kvalt dem. Seriøst.

 3. Det er simpelthen det bedste blog-indlæg, jeg har læst meget, meget længe 🙂
  Super-genkendeligt – bortset altså fra, at jeg aldrig har røget …

 4. Man kunne også tale om den “hellige apathia”, den gode ligegyldighed, der opstår, når man giver slip på kontrollen. I teologien er jomfru Maria det bedste eksempel på den holdning. – det vigtigste er vel, at det virkede. Måske behøver du ikke ryge – det håber jeg faktisk ikke for hverken dig eller pigerne:-)

 5. Helle Nielsen

  Jeg siger bare TAK – endnu engang. Det er SÅ befriende at andre har det så samme måde – og jeg har endda kun en tallerken derhjemme. Specielt den med baileyén i syltetøjsglasset vil jeg KLART huske til næste gang.
  Hilsen Helle

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s