Når selv de bedste intentioner er til at stikke op …

KLUMME FRA VI FORÆLDRE 

– Hvorfor skal man sove?

De små øjenlåg var tunge, og det var tydeligt, søvnen snart ville komme og befri mig for flere moderlige forpligtelser denne dag.

– Du skal sove for at få energi, sagde jeg blidt. Tankerne var allerede vandret ind i sofaen og havde tændt for fjernsynet.

– Men hvorfor skal man sove for at få energi?

– Forestil dig du har et stort glas vand. I løbet af dagen går du og drikker af vandet for at kunne løbe rundt og lege. Om aftenen er glasset tomt, og du er træt. Det eneste der kan fylde glasset igen, er at sove, forklarede jeg. Stolt over min pædagogiske tæft.

– Jeg er tørstig, var den eneste kommentar jeg fik. – Også mig, lød det fra storesøster, som jeg troede sov for længst. – Åsse van å van, kom det fra tremmesengen. Det, der virkede som en closed deal, var nu en ommer, for da vandet var drukket, mente både den ene og den anden, hun kunne mærke, hvordan benene igen kunne sprælle.

Ens gode mor-intentioner giver nogle gange kæmpe bagslag, og siden man kun har øje for, hvor godt man prøver at gøre det, er overraskelsen over bagsiden af medaljen så meget større. Lige som da jeg jublede højt over, at den ældstes lyserøde prinsesse-periode endelig var over. Jeg havde længe følt mig kvalt i fesne strutskørter og perlebefængte diademer. Men som den gode og rummelige moder jeg nu er, havde jeg selvfølgelig tålmodigt ladet hende leve det ud, for så ville hun nok hurtigere få flere af farvespektrets muligheder i spil. Og det var så nu.

– Jeg vil gerne have en turkis gymnastikdragt, mor, lød det overraskende – og jeg var ikke sen til at kreditere min overbærende måde at tackle det på. Med dette selvgode smil på mine læber gik jeg ned i byen for at købe en turkis gymnastikdragt. De havde ikke lige én i den første butik. Og heller ikke i den anden. Faktisk var der ikke andet end lyserøde og hvide gymnastikdragter at finde i hele byen. Da jeg stædigt gik hjem for at surfe Nettet tyndt, gav det heller ikke pote. Efterhånden som jeg havde brugt tre gange så lang tid som en mor-til-tre egentlig kan sætte af til projekter som ”ny-gymnastik-dragt”, begyndte jeg at savne de gode gamle dage, hvor jeg bare kunne suse forbi Centeret på vej hjem, hive what-ever-lyserødt ned fra bøjlen og være sikker på badutspring og kindkys fra datterens side.

Fordi gymnastikdragt-ræset havde taget hele eftermiddagen, slæbte jeg tre alt for sultne børn på restaurant for at spise. Ja, jeg burde vide bedre, jeg ved det godt. Men jeg var selv træt og sulten og tænkte, det nok ville gå, så snart vi fik maden.

– Jeg vil have en anden slags ris, – Jeg kan ikke li’ tomater alligevel, – Jeg vil ikke have kylling på den måde.

Jeg mærkede hvordan mit hastigt dalende blodsukker begyndte at taste nummeret til flip-ud-centeret – jeg måtte have fred til at spise. Og det skulle være nu! Jeg prøvede at redde hele situationen ved at lave en kæk kovending af mine egne:

– Ved I hvad unger, hvad siger I til at skippe aftensmaden og gå direkte til desserten?. Jeg pegede ned i menukortet, – Se her, I kan få både is, kage – eller hvad med begge dele?

 – Jeg vil ikke have is, jeg vil ikke have kage, jeg vil have ordentlig mad, lød det i kor.

Det er sjældent man sender onde tanker til sin egen gode opdragelse, men dette var en af gangene. For hvis ikke engang bestikkelse virker som det plejer, så er det altså vanskeligt at regne ud, hvordan ens gode mor-intentioner bliver modtaget …    

4 sætninger, der som regel ikke giver det ønskede udkast

 1. Okay, så får du et stykke mere. Men kun ét.
 2. Jeg bliver kun liggende hos dig fem minutter mere
 3. Ja, de er søde. Men vi skal altså ikke have en kanin.
 4. Vi kan godt lege frisør, men kun hvis du er forsigtig med børsten

 

 

7 responses to “Når selv de bedste intentioner er til at stikke op …

 1. TAK, den er noteret!

 2. Haha! Op ad bakke, som vi siger vest for bæltet.

  Jeg er svært glad for at læse din blog, Maren, men af uransagelige årsager kan jeg ikke integrere dit link med blogger. Det har jeg aldrig prøvet før – har du tjek på teknikken, tror du? Ellers er det nok mig og min computer, der er noget i vejen med.

  /Randi

 3. @Randi. Jeg ANER IKKE hvad du snakker om, jeg er ret blank, når det kommer til teknikken. Men det betyder ikke, jeg er uinteresseret i at få det til at virke. Hvad betyder det du har skrevet? Så skal jeg gøre alt der står i min magt på at få det fikset!

  Tak fordi du er glad for min blog, det gør mig glad. Meget.

 4. Jeg kan da lave en turkis gymnastikdragt til hende. jeg har godt nok ikke den fedeste hjemmeside, men en ide om hvad jeg laver, skulle nok være muligt.

  mette

 5. @Mette, jeg har spist hende af med turkise shorts og en turkis top, men jeg gemmer altså lige dit link, for det er helt sikkert ikke sidste gang jeg skal hjælpe en lille pige igennem en gymnastikdragt-krise, tror du? 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s