SO LONG!

Når du læser dette, er jeg rejst. Har sat mig op i et fly uden Smukke Allan, uden mine børn og er fløjet så langt væk, at navlestrengene slet ikke kan række. Jeg befinder mig 1700 km stik nord. Det har jeg da ikke sagt noget om, jeg skulle? Næ, det var også noget jeg lige pludselig fandt på. Og som jeg valgte at gøre, selv om alle mine neuroser straks begyndte at lægge arm med min sunde fornuft. For at skulle flyve uden mine børn og ikke mindst befinde mig SÅ langt væk fra dem føles rent fysisk som et brud på naturloven. (Det er her alle uden børn tager sig til hovedet og alle dem med børn tager sig til hjertet).

For at starte fra en ende, begyndte det med, jeg for et par måneder siden tænkte, jeg godt kunne tænke mig at lære samisk.

Igen.

Jeg kunne det som barn, da jeg boede deroppe. Men efter jeg flyttede til Danmark, besluttede min hjerne, at det ikke var værd at bruge hukommelsesplads på at have et samisk ordforråd og udraderede ethvert spor af det. Kloge mennesker siger dog, at i andre tilfælde som mit, er det noget, der gerne kommer tilbage, når man bliver senil. Så kan hjernen pludselig grave de særeste ting frem fra hukommelsen.

Nåmen, synes jo det er lidt kedeligt at sidde her og vente på, jeg skal blive dement, og udover jeg egentlig godt kan forstå min hjernes ræsonnement (det er jo trods alt et sprog, der står på vippen til at uddø), virkede det alligevel som en god idé at sætte sig ved skolepulten og få terpet nogle samiske verber. Så jeg skrev til et par samiske centre for at høre, om de havde et kursus. Fik ingen svar (samer sadler ikke altid samme dag som de rider, så tænkte ikke videre over det).  To måneder senere fik jeg så en mail om, at de havde et kursus – lige om lidt. Godt så, langtidsplanlægning har også altid været opreklameret, men det var altså en uge, hvor det passede mig dårligt. Æv, skrev jeg tilbage, har I et på et andet tidspunkt?

Jeg fik forholdsvis hurtigt svar: Velkommen på samisk sprogkursus, du er meldt til, vi sender snarest et program.

Hey you weird urfolksmand, jeg spurgte, om I havde et kursus på et andet tidspunkt?? prøvede jeg igen.

Ingen svar.

Men to dage efter (i torsdags) lå der et program over kursusforløbet i min innboks. På samisk. … hvilket jeg jo af åbenlyse årsager ikke fattede en skid af. Hvilket jeg så valgte at tage som et tegn. Så måtte jeg jo se at få det lært! Droppede de ting jeg havde planlagt i ugen, bestilte flybilletter, arrangerede pasning til unger, spidsede blyanten og pakkede pennalhuset. Så skulle mor i skole igen!

Et par dage før afrejse fik jeg et nyt program. På norsk. Hvor jeg så kunne se, at det der med blyant og skolepult, kunne jeg godt glemme. For når man lærer natursprog, skal man åbenbart nødvendigvis befinde sig i naturen.

Nu er det ikke fordi, jeg som sådan har noget mod naturen. Jeg trives bare bedst med et par centimeter under hælene, fortov og cafeer. Det er i hvert fald i byen jeg har udviklet flest skills gennem mit liv. Derfor var det ikke ubetinget en rar følelse, jeg fik i kroppen, da jeg læste, at alle deltagere selvfølgelig skulle medbringe eget telt, godt med tøj og tur-mad. For vi skulle da både fiske, partere dem, fange krabber, vandre i fjeldene og selvfølgelig snakke samisk om det hele imens.

Gad vide hvad panik-angst hedder på samisk?

Min samiske familie kalder mig rivgu, som egentlig bare betyder norsk kvinde. Mest fordi de hentyder til min voldsomme højde på 1, 63 (samer er generelt meget små). Men det kan også betyde totalt typisk by-agtige tåbe-kælling, ikke at jeg har hørt dem bruge det i nedsættende vendinger om mig. Men jeg har godt hørt, når de taler om, hvordan det er at være på fjeldet med Oslo-Niels. Kender ikke Oslo-Niels, men efter hvad jeg kan høre, er han en eller anden by-gut, de griner højt af, når han hvert år kommer nordpå og vil lege same på fjeldet (fx har han VIN med. Og han går op i HVILKEN vin han drikker – what a prick!). Efter hvad jeg også kan høre, er han nok fire milliarder gange bedre end mig til at færdes i naturen. Har i hvert fald ikke hørt, at han også synes det er synd for fisken, at den bliver fanget (jamen det er det da?!) eller at han også nærmest knækker sig af væmmelse over at skulle røre ved en død fisk.

Så det skal jo nok gå godt det her! Tænker, der nok er nogen, der kommer til at blive skeløjet af at skulle himle så meget med øjnene, som min by-noller-opførsel den næste uge kommer til kræve.

Uanset: Vi ses på den anden side. Jeg ved ikke af hvad, men I’LL BE BACK!

PS. Har lige haft første udfordring, da jeg skulle købe fisketegn (ja, så kom man til dét punkt i sit liv). Her skulle jeg nemlig vælge mellem fiskeri i ”vassdrag” eller ”med faststående redskab”.

For det første: What?

For det andet: Er vassdrag et ord, I selv har fundet på?

For det tredje: Faststående redskab? Altså spyd?

 … bliver nødt til at ringe til nogen.

12 responses to “SO LONG!

 1. Igen er du mega sej Maren. Rigtig god tur til fjelde-land:)

 2. Jeg er helt sikker på det bliver en helt fantastisk oplevelse! You go girl :o)

 3. Jeg er helt sikker på det bliver en helt fantastisk oplevelse! You go girl 😀

 4. Husk og de andre to livliner: 50/50 og spørg publikum 😉
  Hovidi tammy (på samisk betyder det “So long”).

 5. hvor er du sej, at du bare springer ud i det – glæder mig til at læse hvordan det gik

 6. Stor stor stor… RESPEKT herfra! Glæder mig som et lille barn til at høre om turen…

 7. Kan slet ikke vente med at læse om dine oplevelser!! Det var da sådan alle sprogkurser skulle være!! Total immersion….

  PS. Så længe man har tænkt sig at SPISE fisken man fanger er det ikke mere synd for den end for grisen der bliver til vacuumpakket bacon i supermarkedet… Faktisk væsentlig mindre synd, den har da i det mindste haft et frit liv!

 8. *Fnis* Jeg ville vælge krydset, hvor der står ‘Fishlicense for petfish named Eric’.

  God tur!

 9. Årh, hvor er du cool! Og modig!

 10. Jeg er stadig rystet! Men jeg er selvfølgelig også hende, der har været vegetar i 13 år pga. én tvungen fiskepartering 😉
  Nå, ja, så skidt – jeg er også lidt imponeret! Go’ tur!

 11. Håber du har det godt deroppe. Det er på en eller anden måde totalt eksotisk og nærmest avantgarde, det projekt du har gang i der. Hatten af. Sejt!

  /Cathrine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s