Velbekomme, siger jeg bare …

KLUMME, JYLLANDSPOSTEN

– Og derudover har vi gang i det lidt suicidale projekt at gennemrenovere et hus, mens vi bor med tre unger nede i en fugtig kælder, konverserede jeg lystigt og tilføjede et par vittige detaljer om, hvordan vandet var steget i kælderen en regnfuld dag og noget om den leverpostejmad, der kom svømmende ud under sofaen.

Min samtalepartner kiggede granskende på mig og spurgte så med alvor i stemmen:

– Jamen er det fordi, du gerne VIL begå selvmord, du har kastet dig ud i dette projekt?

– Nåh nejda, altså jeg mente det jo ikke … altså … jo øh ….

Mine øjne flakkede rundt i rummet og fik til sidst øje på toilettet, som straks blev hevet ind som undskyldning for at slippe ud af dén samtale. Et par uger senere mødte jeg den samme fyr til et musikarrangement.

– Nå, så det er her, du står og gemmer dig, sagde jeg kækt og med alle gode intentioner om at re-etablere den bristede kontakt.

– Nej Maren, jeg gemmer mig skam ikke for nogen, svarede han.

– Altså nej, jeg mener, troede jo heller ikke … nåmen hejhej.

 Jeg arkiverede hændelserne som lettere kikset og mig selv som fuldstændig talentløs, når det kommer til small-talk. Men så i går, hvor jeg sad og hang lidt hen over bordet mens svigerfamilien stangede tænder efter aftensmaden, opdagede jeg, hvad der egentlig går galt i den slags situationer. Jeg var døset hen i en længere tankerække om, hvorvidt vores netforbindelse i kælderen mon var hurtig nok, til at jeg kunne se det der talkshowpå min computer. Dele af mit sanseapparat registrerede perifert, der blev sagt ”tak for mad”, ”uha, det smagte godt” og flere fraser af samme skuffe. Det var først, da der havde været stille et stykke tid, jeg blev ringet op af den del af hjernen, der kræver tilstedeværelse. Jeg kiggede op, mødte en hel række blikke og spurgte derfor lettere befippet:

– Øh, er det meningen, jeg skal sige noget eller hvad?

Min svigermor foreslog, jeg prøvede med et ”Velbekomme”. Hvilket man ikke skulle forestille sig, var så vanskeligt – alligevel valgte jeg at kaste mig ud i en længere forklaring på, hvorfor det mon var mig, der skulle sige dette ord, når det procentvis ikke var mig, der havde lavet hovedparten af maden og blaaaaaaaaaaablablab. Det var der selvfølgelig ikke nogen, der gad høre på, så de forsvandt forholdsvis hurtigt fra bordet. Hvilket jeg bestemt ikke kan fortænke dem i. For lige som med min ven fra før, misforstod jeg, hvad det var, de rent faktisk sagde til mig.

Socialantropologens fader Malinowski pointerede allerede for over hundrede år siden, at der var stor forskel på, hvad vi konkret siger og hvad hensigten med det, vi siger, er. Så det er faktisk utrolig, der er flere af os, der stadig render rundt og er så tungnemme. ”Godmorgen”, ”Tak for mad”, ”Dejligt vejr”, ”Nå, står du her og gemmer dig”, handler ikke om morgen, mad, vejr eller gemmesteder – men er et forsøg på at kommunikere noget i retning af: ”Vi to tilhører samme art, og for at du ikke skal tro, jeg har til hensigt at pande dig ned, siger jeg noget”.

Når man som både min ven fra før og mig selv inklusive i stedet vælger at reagere på det helt konkrete i disse venlige forsøg på at lade være med at slå os ihjel, misforstår vi hvad flinke mennesker prøver at kommunikere til os – og bringer på den måde os selv i endnu større fare for at blive slået ihjel. For den slags er bare pisseirriterende!

Så fra nu af, skal jeg være den første til at kvittere prompte på al form for luftige snak. Og tak fordi du læste med. … Hørte jeg et selv tak??

2 responses to “Velbekomme, siger jeg bare …

  1. Selv tak 🙂 Skønt med et lidt kommunikationsnørdet indlæg, me approve very much :-p

    /Kommunikationsnørden

  2. Ja, tak for indlægget. Fik mig til at tænke på min tid i Storbritannien, hvor jeg tog: “How are you” høflighedsfrasen lidt for bogstaveligt i meget lang tid.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s