Mon man kan ryge bøger?

I dag skal jeg til BogForum. Hvilket er en seriøst dårlig idé, for det svarer til at sende en narkoman til et arrangement, der hedder FixerForum.

Jeg har et problem, når det kommer til bøger. Jeg kan ikke lade være med at købe dem. Jeg ved, at jeg har et reelt problem, for der er regler for mig og bøger. Og som vi alle ved, er det, når man begynder at lave regler for, hvornår man må ryge, drikke, tage sovepiller, spise hash eller skære sig med knive, man har et afhængighedsproblem.

Man kan sige at bøger muligvis ikke er det værste, man kan være afhængig af, og det er det heller ikke. Det er bare dumt og irriterende at købe en masse bøger jeg ikke har en jordisk chance for at nå at læse. Desuden har jeg ikke råd. Overhovedet. Jeg har mange mærkelige regler, når det kommer til mig og bøger. Jeg må for eksempel godt gå ind i boghandlere, lige så tit jeg vil. Men jeg skal beholde hænderne i lommerne. Ja, seriøst. Jeg har nemlig opdaget, at hvis jeg rører ved bøgerne, begynder at læse på bagsiden eller bladre lidt i dem, så kortslutter min sunde fornuft sammen med mine gode intentioner – og jeg ender med at hive dankortet frem. Nogle gange har jeg givet mig selv lov til at røre ved én bog, men kun én. Og måske kun med én hånd. Andre gange får jeg kun lov til at kigge i den engelske sektion i boghandelen, det er mere sikkert. Engelske bøger er et dårligt drug for mig, fordi jeg er lidt for doven til at læse engelsk – med mindre det for alvor fænger.

Hvorfor ikke bare bruge biblioteket? Jo, det gør jeg da også. Det er min metadon. Får ikke det vilde kick, men er alligevel forholdsvis salig, når jeg går derfra.

Nå, men jeg burde jo ikke tage til BogForum, kan I nok høre. Men jeg kan simpelthen ikke lade være. Der er for mange forfattere, jeg gerne vil høre, for mange bøger samlet, for mange mennesker jeg kender, af slagsen jeg godt kan lide, til at jeg kan holde mig væk. Desuden har jeg højt og helligt lovet mig selv, at jeg kun må købe én bog. En. EN!

Muligvis ender jeg med at finde et aflukket sted jeg kan græde, fordi det simpelthen er for vanskeligt at stå imod. Så er det låst for længe på toa ved siden af hvid scene, så er det altså bare mig, der står og slikker på en masse bøger, jeg ikke må købe …

7 responses to “Mon man kan ryge bøger?

 1. Jeg har lidt samme problem. Jeg elsker bøger, men SU-pungen siger som regel stop inden jeg når ind til boghandleren. Jeg er dog så heldig at bo tre skridt fra Enghave plads og en ‘genbrugs’-boghandler, så det er muligt at få sit fix til en billig penge. f.eks. Agatha Christie bøger til 10-15 kr og mange af de nyere bøger til en 50’er.
  Desuden får man lugten af gammel bog med – helt gratis!

 2. Præcis derfor kommer jeg heller ikke. Jeg kan ikke nøjes med at slikke. Og så må ‘man’ ikke for sin bankrådgiver.

 3. Hehe – du har vist lige beskrevet mig! 🙂
  Jeg undlader ofte, at tage til sådan nogle arrangementer, fordi jeg ikke har råd eller plads til flere bøger. Jeg kan slet ikke styre mig og så er det bare bedre at blive hjemme 😦

 4. BogForum får mig ned med støvmideallergien, så der får jeg aldrig købt noget og jeg holder til et foredrag inden jeg gisper ud af døren.

  Men netboghandlere, dvs. den støvfri oplevelse er jeg stor fan af og af uransagelige årsager kan jeg ikke finde ud af at købe mindre end tre bøger ad gangen. Mon jeg er bange for, at de små bøger er bange for at rejse alene? Eller er det fordi listen i kurven bare ser så kort ud med kun en eller to bøger?

  I år fik jeg overbevist min bedre halvdel om, at det var godt at købe mine traditionelle julegaverbøger (bøger til mig selv) i oktober, så de i år ikke blev udsolgt fra forlag. Men for at spare lidt ( 30 kr.) på den ene bog købte jeg den hos g.dk fremfor saxo.com og så endte det naturligvis med to ordre af tre bøger, en fra g.dk og en fra saxo.com. Min sølle forklaring var, at den ene bog jo var en fagbog!

  Han har skævet til den store bog om Louisiana Museets skabelse og prøvet at definere om den var et ekstraordinært billigt tilbud, som nogle sparkede efter mig eller om jeg mon lider af den bogsyge, som du beskriver så malende.

  God tur på BogForum.

  /Liselotte

 5. Hvad kom du hjem med? Jeg kom hjem med meget lange arme og trætte ben. Næste år tager jeg kikset (men praktisk) trolly med.

 6. Arhg … det blev til mere end en. Shame on me. Skal endda af sted igen i dag. Jeg har gaffaet begge mine arme fast, så jeg ikke kan købe mere …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s