Kingo og tis

Se hvor kulturelle Gnisken og jeg har været!

Vi har været på Fyn og se Kingos grav i Fraugde Kirke.

Vi beundrede også de meget gamle kalkmalerier, som er lavet for over 800 år siden.

Okay okay okay, jeg vidste ikke en skid om, at Kingo lå der, men tog en tur over for at besøge en af dem, jeg i tidernes morgen læste teologi med, og som i dag er præst i Fraugde Kirke. I øvrigt er det meget mærkeligt, at alle de hængehoveder jeg læste med dengang, (Jamen det var de! Og det var jeg også selv. Vi sad sgu da bare der i fredagsbaren uge efter uge, drak øl og overvejede om vi skulle have sex med hinanden eller dem over fra jura) … nå, men de er i dag alle præster rundt omkring. Eller har et embede, som det hedder blandt præster – af årsager kun folk født før 1920 kan huske.

Og selv om der selvfølgelig er et par stykker, det gik lidt galt for, som stadig leder efter guds røst på bunden af en grøn flaske, er resten blevet voksne, ansvarlige og præsteagtige. Det er vildt mærkeligt, især fordi de faktisk ser bekymrede på mig, når jeg i dag siger ting, som at jeg synes, Gud er en nar, – og vil så gerne tale med mig om det. På den seriøse måde. I gamle dag trak de bare på skuldrene og spurgte, om de kunne låne mine græsknoter.

Men ham her, som jeg besøgte i Fraugde, lignede nu sig selv. Selv om han ikke havde Thors hammer hængende om halsen mere. Til gengæld kunne han give mig relevante informationer om kirken, som at Kingos ligskjorte var knappet skævt, men at stoffet var så mørnet, man ikke kunne rette på det. Og at det blå på kalkmalerierne var skabt med urin, for det var den eneste måde man kunne lave blå, på en naturlig måde. Men se, det vidste jeg faktisk godt i forvejen, for min mor er væver og var i mange år en lidenskabelig plantefarver. Som betyder hun farvede garn med ting og sager fra naturen. Derfor tissede jeg i en spand hele min barndom. Så min mor kunne få blåt garn. Jeg troede alle tissede i spande …

I øvrigt er det rart at sidde i en kirke ved alteret og sludre om alt mulig. Om gamle dage og tis. Nogen der har en kirke, jeg må komme og hænge ud i, når der ikke er andre?

12 responses to “Kingo og tis

 1. Fantastisk overskrift – tror ikke ordene “kingo” og “tis” før er blevet brugt i samme sætning.

 2. se det er god info og så på en søndag morgen..

 3. Forhåbentlig har man fundet en anden måde at farve garn blåt på nu …. ?!!

 4. Jeg synes det er det smarteste nogensinde. Hvis man lige vil pifte jeans’ne op, så skal man bare drikke en masse vand… Sejt.

 5. Hæ, jeg brugte lige et øjeblik til at regne ud, hvad græs-knoter er. 😀

 6. Maren det med tis og kirke har jeg faktisk sådan helt bogstaveligt talt prøvet. En sen nattetime gik jeg måneskinstur med en ung mand. Han ville vise mig noget smukt. Vi kom hen til kirken og da afslørede han, at han var organist og derfor havde nøglen til kirken. Vi kom ind og satte os på bænken og fornemmede nattestemningen. Han synes, det var smukt. Jeg pissede i bukserne og bænken af ren angst for, hvad ham der Gud ville gøre ved mig, fordi jeg forstyrrede.
  Måneskinsturen endte ret brat, for det var mega koldt at gå med drivvåde bukser. Og det er svært at skjule stanken og pisrenderne ned af benene! 🙂

 7. Hmmm… Vægmalerier etc… NU giver det endelig mening det med at tisse over kors 😉
  Og jeg måtte også læse de der græsknoter to gange, inden jeg forstor meningen – men sådan er det jo, når man er slv i sin tagetage 😀

 8. Ih, altså – forstod og stiv… Der ER mandag !!

 9. Hm, Kingo og tis, ja…
  Endnu en af landets helt store kulturelle profiler ligger begravet i Fraugde – men udenfor kirken. Hans gravsten truede min mand faktisk med at tisse bagved, til omtalte præsts bryllup. Ikke specielt fordi Morten Korch skrev pisseåndssvage romaner, men fordi hans gravsten var den eneste indenfor synsvidde, som var stor nok til at en voksen mand ville kunne tisse bag den, uden at det ville ses – alt for meget.

 10. Du skal være velkommen i en af “mine” kirker. Kingo – eller andre kendisser – har ikke været begravet her…. Men vi kan godt snakke om alverdens ting og sager alligevel 😉 (Også uden at det skal være på den præsteagtige, seriøse måde)

 11. Pingback: Myntes dag | Marens Blog

 12. HOOOOOLD….NU bliver jeg altså nødt til at kommentere! Har brugt hele aftenen på at læse (og voldelske!) din blog. Og nu fortæller du mig at du også har læst græsk!? Nåmen… pinåmen, så! (Kan ikke lige slå de græske bogstaver til)

  Hvis jeg nogensinde møder dig in real life giver jeg sgu noget vin og en krammer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s