Elbiler, testikler og rensdyr

Her er en klumme, jeg har skrevet for Nettos gratis blad Lime i sidste måned.

Der er mennesker, der ved alt om politik, så vores land kan blive styret på en hensigtsmæssig måde. Nogen ved alt om vores anatomi og hvordan man kurerer en byld i røven. Andre ved alt om, hvordan man bygger en flyver, så vi alle kan blive fragtet fra A til B uden at falde ned. Og det er godt. For hvis alle var mennesker med en paratviden som mig, ville vi ikke komme særlig langt. Det er ikke fordi jeg ikke ved noget, faktisk ved jeg uhyggeligt meget. Når jeg ikke skriver klummer, er jeg tekstforfatter i reklamebranchen og laver samtidig samiske tegneserier – ja, dem med rensdyr og uldkofter. Denne jobkombination betyder, at jeg bader mig i paratviden hver dag. Måske ikke viden der betyder, jeg kan vinde næste valg eller i Trivial Pursuit, men jeg synes alligevel ikke min viden skal sidde overhørig, for hør bare hvad jeg har skrabet til mig af information i denne uge:

#1 Jeg ved nu at Elbil er et meget brugt navn i Kazakhstan (muligvis Tyrkiet – men hverken min paratviden eller tålmodighed rakte længere end drage en rask fordomsfuld konklusion om hvilket sprog, det drejede sig om). I hvert fald betyder det, at hvis man prøver at lave en reklamekampagne for elbiler på facebook, møder man en masse med navnet Mustafa Elbil.

#2 Du kan spise en HIVsmittet, uden selv at blive smittet. Du skal dog passe på i selve slagteøjeblikket, hvor kroppen stadig er varm. Men virusset kan ikke holde sig i live særlig længe, så efter et par timer kan den HIVsmittede fortæres uden vederlag.

#3 Et gammelt samisk råd siger, at lyder den arktiske lom-fugls skræppen som ”var-luhkk”, kan du godt satse på, det bliver regnvejr. Siger den ”gara-gara” bliver det godt vejr. Er du til gengæld vidne til, at en rensdyrmor slikker en andens kalv, kan du godt forberede dig på uvejr i orkanstørrelse.

#4 Den globale opvarmning betyder at fjeldsiderne i Lappland iser til, så det bliver vanskeligere for rensdyrene at skrabe sneen væk og komme ned til det mos, de spiser. De eneste, der kan få isen væk for dem alle er de største kalve. For at få en stor kalv, skal man kastrere den. MEN (og der er et stort MEN), hannen må ikke kastreres helt, der skal stadig være en lille smule hormongennemstrømning, for at den bliver stor nok. I Rusland klarer man sagen ved at ty til en gammel samisk tradition: At bide kalven i testiklerne. Dette er desværre forbudt i Norge, så de norske samer prøver nu desperat at finde en vaccine, der kan matche testikel-bide-tricket.

Jeg sagde jo, jeg vidste noget!  … ikke at det var brugbart.

 

9 responses to “Elbiler, testikler og rensdyr

 1. Som min dansklærer i gymnastiet skrev i min stundterhue; at vide, hvad man ikke ved, er også en slags alvidenhed! Jeg tager det postitvt!
  Og helt ærligt, hvad skal jeg med en viden om molekyler, makrellens gydningsperiode, eller guldalderen, når jeg hellere vil vide noget om livet, om mennesket, om engagement og ærlighed?
  Livet leves forlæns, men forstås baglæns – det er sgu da meget klogt ikk? 🙂

 2. HA, jeg kan godt lide den første sætning;-)
  Og så er jeg sikker på, at fuldstændig unyttig paratviden alligevel skærper og udvider horisonten. Selvom, der er noget viden, man godt ville hve været foruden! Bide kalven i testiklerne… Aj, altså.

 3. Til gengæld vil jeg sige at de ting du ved, og deler med andre, er ting som er meget lette at huske, og nu skal jeg over at besøge min nye ven Elbil.

 4. Kan fortælle dig at nordlys er de døde, der spiller fodbold og at det derfor er strengt forbudt at fløjte af dem, for så kommer de og tager dit hovede… DET kan jeg stadig huske, men jeg har stadig svært ved, hvornår Danmark blev besat. Jeg tror simpelthen at min hjerne har lagret alt grønlandsk spøgelse/ånde viden et meget sikkert sted…

 5. Hold da kaje en bevidsthedsudvidende gang læsning lige dér i formiddagskaffepausen….

 6. Er ikke enig!!!…vanvittigt brugbar viden…hvor køber man en arktisk lom-fugl …?
  Må bare ha en med det samme…( ;

 7. Hvilken elbil laver du reklame for?

 8. fortæres uden vederlag…øhh, betyder vederlag ikke kontant betaling??

 9. Anden halvdel af #3 forudsaetter saa bare, at man kan kende forskel paa rensdyrhunnerne og alle deres kalve!

  PS. Til den norske rensdyr “stude” produktion: …. Kunne man ikke bruge en Burdizzo tang og klemme dem? Selvfoelgelig med beroligende og lokalbedoevelse, ligesom paa kalve (kvaeg).
  PS2. Hvad hedder en kastreret rensdyrtyr? Det maa du da vide!! Hedder hunnen og hannen ellers ‘vaja’ og ‘sarv’ ligesom i Sverige?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s