Se hjelmen, se hjelmen!

Jeg kom cyklende med ungerne i ladcyklen og mødte en god vens kone. Hun kiggede ned i cyklen og udbrød spontant: ”Men de er jo ikke spændt fast!!” Jeg har aldrig overvejet at spænde mine børn fast i ladcyklen. Prøvede at forsvare mig over for hende med det fine argument, at hvis nu der var en bil der kørte ind i cyklen, så ville det måske være en fordel at ungerne fløj ud af cyklen i stedet for at blive kvast under bilen. Den købte hun ikke. Bagefter havde hun talt meget til sin mand, min gode ven, om hvor grotesk uansvarlig jeg var som mor.

Åh pikkepik, tænkte jeg, for hun er netop en af de gode mødre, der har spelten stående i små glaskrukker i skuffen og børnene ikke bare er spytvasket, men vasket.

Da vi kørte hjem fra legepladsen sidste weekend, var det eneste jeg kunne tænke: ”Bare vi nu ikke møder hende, bare vi nu ikke møder hende”.

For jeg ville nok ikke få point for, at Kamille, som hænger bag på ladcyklen med rulleskøjter på, rent faktisk har både hjelm og knæbeskyttere på …

35 responses to “Se hjelmen, se hjelmen!

 1. Jeg bager ikke med spelt, sylter ikke og syr ikke noget af tøjet til mit barn selv, så jeg er på ingen måde en sej overskudsmor. Jeg ved heller ikke nok om fastspændelser i ladcykel til at have en mening om det… og jeg synes det ser viiiildt fedt ud at hænge bag på cyklen på rulleskøjter…MEN jeg ved noget om, hvor pissevigtig den dersens hjelm på hovedet er – og hvor galt det kan gå, hvis man ikke har den på… Og det har smukke Allan ikke! ØV!!

 2. Jeg har fået skæld ud af en heksedame, fordi jeg kom til at stikke barnevognen lidt ud på Istedgade, da jeg skulle over den. Jeg har også fået skældud af en buschauffør, der gad at stikke hovedet ud af ruden for at sige, at jeg ikke måtte cykle over en fodgængerovergang, og du har endda en barnestol bagpå! Skam dig! Jeg synes generelt, at andre skal blande sig uden om, hvad jeg laver i trafikken, med mindre det går ud over dem. Jeg synes, det er grænseoverskridende. Og så elsker jeg dine små overraskelsesgaver i teksterne. Som når der står pikkepik og man griner og bliver fyldt med fryd over, at du rammer så satans præcist.

  • Hver gang du cykler over fodgængerfeltet eller bryder færdselsloven i det hele taget, er der en eller flere, der bliver usikre i trafikken. Det kan være bilisten, der fik kørekort i går eller barnet, der er ved at lære at gebærde sig i trafikken. Hver gang du bryder loven, går det derfor ud over andre, uanset om der sker ulykker eller ej. Er det ikke værd at overveje?

 3. Jeg bager med spelt, laver syltetøj og bruger vand når ungerne skal vaskes. Men har da kun brugt den sele da ungerne var små, så de ikke rejste sig op og skred. Og har kun cykelhjelm på når de selv cykler, det har vi til gengæld alle samme, altid! (undtagen når jeg liiige skal købe noget ind )

 4. Jeg er altså også all-in for cykelhjelmene.. Dét er så også blevet 1000 gange lettere at få sig selv til, at tage den på, efter at min lillebror blev livsvarigt hjerneskadet efter en knallertulykke.. Godt nok reddede hjelmen ikke hele hans hjerne, men den reddede hans liv. Siden da har jeg ikke kunnet få mig selv til, at køre uden hjelm.. Mest af alt af frygt for at min mor og far endnu en gang skal igennem dette helvede.. Få af vide i telefonsamtalen, at jeg nu lå på Rigshospitales Traumecentret fordi jeg “bare lige” skulle ned til stationen..
  [Sorry, at det bliver så sortseer-agtigt – cykelhjelme-mantraet er bare pludselig blevet af stor betydning for mig.. Fuck selerne, men husk for Guds skyld hjelmene!]

 5. Ham Allan vil da se (endnu mere) lækker ud med sådan en hjelm. Det gør min kæreste i hvert fald.

 6. Jeg hader min cykelhjelm af et godt hjerte. Jeg ligner en tosse, håret bliver fladt og det er umuligt at klø sig på hovedet mens man kører. Men synes det er virkelig svært at forsvare ikke at køre med den. Det bedste argument for er vel faktisk, at barnet ikke har glæde af en mor der har banket hovedet ned i en kantsten. Ingen af os voksne har kørt med hjelm tidligere, men besluttede at købe to styks i voksenstørrelse samme dag som vi købte barnesæde til cyklen og hjelm til barnet. Ellers havde vi nok ikke fået gjort det. For jeg er virkelig ikke vild med den.

 7. Der må altså være noget udviklingspotentiale i cykelhjelme, som er egnede til kvinder! Sådan en, hvor man kan flytte noget af polstringen rundt, hvis nu man fx har hestehale den dag… Bare jeg har et lille spænde i, kan jeg ikke have cykelhjelmen på – og jeg er altså ikke typen, som lige har 10 minutter til at smukkesere mig, når jeg ankommer til mit destinationssted (arbejde or whatever)… Hvad gør I andre?

 8. Jeg er sådan en der godt kan finde på at bruge lidt spelt, sy tøj til mine børn og generelt stinke af korrekthed – på overfladen that is:-D

  Jeg har i sidste uge, brugt præcis samme opstilling som den på billedet, dog var ladcyklen en cykelvogn og det “hængende” barn var min søn på skateboard:-P

  I forhold til cykelhjelme så er jeg klart pro – desværre har jeg en kronisk hestehale (og et meget stort, uformeligt hoved) der umuliggør egen brug af denne ellers fantastiske hovedbeklædning.

  Det der med at vaske børn… Der er jeg knap så meget pro:-D Men jeg forsvarer mig tit med at mine børn jo aldrig lugter:-P Og (og det er det argument der virkelig rykker!) jeg har læst at lus bedst kan li’ nyvasket hår – og det er meget rigtigt, er jeg sikker på. Mine børn er nemlig henholdsvis 6 og 10 år og de har aldrig (og det er her det garanteret bider mig i røven og vi nu har lus i to måneder i træk), aldrig siger jeg, haft lus:-D Og det selvom både storebror og lillesøster stortset altid har dyrket den langhårede stil – ta’ den!

 9. Hvis det nu var at jeg blev kørt helt i smadder, skulle barnet jo opfostres hos sin far… Derfor bliver jeg kaldt Poul Nyrop på arbejdet.

  :o)

 10. Hej Maren
  Sagde du ikke bare til hende “prøv at se derhenne i rendestenen, der ligger dine hjerne”
  Det gode råd fik jeg engang af en ven – det synes han jeg skulle sige til min chef – da jeg som ung studerende tørrede støv af i Salling og min chef spurgte om jeg ikke kunne finde støvkluden.
  Åh kender det bare så godt de der typer man egentlig synes er åndsvage og myrekneppende dårlig samvittighedsgivende folk der lige ved hvordan de skal påpege hullerne i osten hos andre (godt jeg aldrig gør det hmmm). Da vi boede et år i Vietnam kørte vi med vores børn rundt på scooter uden hjelme (i dk ville vi blive meldt af de sociale myndigheder) også selvom at jeg ikke skal gøre mig finere end at jeg selvfølgelig ikke forlader indkørslen uden at de er fastspændt for tænk hvis en af de venindernes MEGET dygtige mødre skulle se en af mine små uperfektheder. Synes bare vi skal lade hinanden være og så sige skål til vores egen dobbeltmoral:-) For fanden – vi har da fortjent en medlaje på at forsøge at gøre alt det rigtige (som vi egentlig er skide ligeglade med – men alligevel har en del af os inden i der forsøger at leve op til). Er folk altså ikke bare for moralske og for pikkede nogengange. Er jeg moralsk her?
  Nogle gange har jeg lyst til at flytte til Vietnam – synes jeg bliver for stresset i Danmark. Men måske er det med mig som det er med dig og din tøjbunke på gulvet hvor et skab egentlig ikke hjælper. Måske hjælper det ikke at flytte til Vietnam for at blive mindre stresset. Måske er det bare MIG der er stresset.

 11. Jeg hader cykelhjelme så meget, at jeg ikke har en cykel.
  Den yngste skal naturligvis have hjelm på – vel i virkeligheden fordi jeg ikke orker alle de frelste. Og så fordi, jeg elsker hende.
  Men hvordan pokker har hele vores generation overlevet?
  Jeg sad i midten bag i bilen, uden sele og i tågerne fra min mors cigaretter..
  Okay – det var så heller ikke så fedt 😦

 12. Enig i det med cykelhjelmen. Når min kære kønne kone en gang imellem overvejer ikke at tage den på, spørger jeg altid, hvad jeg skal svare efter begravelsen/ved sygesengen/på plejehjemmet, når vores børn spørger mig, hvorfor jeg ikke fik mor til at tage hjelmen på.

  Det er så enkelt: You don’t just talk the talk, you walk the walk. Eller ride the ride… with a helmet! Ja! Fandens… Det lød ikke godt. Nå, men der er vel en grund til at jo tættere du kommer på Rigshospitalet, jo flere hjelme er der (noget med, at alle får vist billeder af trafikofre med og uden hjelm).

  Og hvad angår folk, der råber af andre i trafikken: Brænd i helvede. Så længe ens trafikale pudsigheder ikke går ud over andre, skal de blande sig udenom. Men hvis du skræmmer min datter ved at cykle for tæt på hende på fortovet, er der ballade.

 13. Altså nu bliver det tragisk – jeg ved det godt og undskylder på forhånd, men:
  Jeg kørte engang en ung mand ned. Jeg kom i bil. Han trådte ud på motorvejen. Det endte mindre end godt. Derfor er jeg måske en af dem, som i ren angst kan komme til at blande mig i, hvordan andre opfører sig i trafikken. Også selvom det måske ikke direkte generer mig, men fordi jeg ved, hvor latterligt hurtigt det kan gå galt. Fx hvis nogen cykler, hvor de ikke må. (Tænk tænk tænk!, hvis jeg skulle ramme dem.) Jeg ville dog aldrig sige “Skam dig!” (den ytring forbeholder jeg hunde og medlemmer af DF). Måske er andre, som blander sig også bare bange… Ikke at det gør det mere eller mindre rigtigt. Måske bare mere nuanceret.

  Mange hilsener
  Sofie FH

  • Jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige.. Det ryster mig totalt i min grundvold (jaja, mormor).. Som jeg læser det var der to hovedargumenter imod hjelm;
   1) at det afskrækker folk fra at cykle, fordi de ikke gider tage hjelm på,
   2) at det kan give hjerneskader at have hjelm på, fordi det forstærker ens vrid af hovedet når man kikker sig over skuldren,
   Punkt 1 har jeg i virkeligheden ingenting tilovers for.. Altså, get over it. Så kør dog uden hjelm – lev på kanten.. blabla..
   Punkt 2, tror jeg kun optræder i så sjældne tilfælde, at det svarer til at man kan falde så uheldigt at man knækker nakken og dør.
   Jeg har som sagt kun mit eget skræmmeeksempel med min bror. Det kan man selvfølgelig sige er usammenligneligt, da han kørte på knallert, men lægernes umiddelbare bud var, at han ikke havde haft hjelm på – da de hørte, at det havde han, meddelte de bramfrit, at så var det helt sikkert det eneste der havde reddet ham.
   Det kan godt være, at det ikke er bevist at cykelhjelmen redder flere end den afskrækker, (og det med at ingen fører kontrol med standarderne, synes jeg er forkasteligt!) men jeg har svært ved at se at en hjelm IKKE skulle have en gavnlig effekt.. Altså.. Enhver 2-3cm polstring mellem mit hoved og kantstenen må da være til gavn!
   P.S. Problemet med håret – ja! It sucks.. Life’s hard.

   • Heh, jeg bliver ved med at være rystet.. Og det irriterer mig, at de er så forbandet saglige 😛
    Det her indlæg er vist direkte rettet til mig; http://www.cykelhjelm.org/2008/07/en-hjelm-reddede-mit-liv.html
    🙂
    Selvfølgelig skal det være op til en selv – jeg vælger bare at tro på, at lidt også har ret, og jeg tror på at jeg er bedre beskyttet med 2-3cm polstring end ingen.

   • Folk må hjertens gerne tage hjelm på for min skyld, lige på det punkt er jeg ikke fanatisk. Og selvfølgelig skal børn have hjelm på, men der er også en væsentlig forskel på koncentrationsspændet hos et 6-årigt barn og en 35 årig voksen. Det burde der i hvert fald være. Men når vi taler om helt almindelige voksne cyklister, så findes der også en anden side af sagen, som denne side belyser ganske glimrende. Det handler ikke om at bandlyse hjelmen, blot informere om at den ikke er entydigt positiv. Personligt holder jeg meget af den undersøgelse, der viser, at det i forhold til hvordan bilister kører i nærheden af cyklister, er mere effektivt at have en stor blond paryk på end at have hjelm på. Som med så mange andre ting i livet holder jeg af videnskabelige undersøgelser, og så længe der ikke findes undersøgelser, der entydigt og viser, at en cykelhjelm gør en marginal forskel , når uheldet er ude – ja så forbeholder jeg mig sgu ret til ikke at tage hjelm på. Og jeg bliver en lille smule træt, når cykelhjelme bliver udråbt som selve symbolet på trafiksikkerhed og forældreskab. Men det gør mig ondt med din bror.

    Og jeg har sgu alligevel dårligt hår, så det er altså ikke der, mit hovedargument ligger.

 14. Cykelhjelm : Tjek! Om ikke andet så fordi andre er så store idioter i trafikken, at man hellere må gøre hvad man kan for at redde sig selv.

  Alt det andet den politisk korrekte dame sagde: Stik det op,hvor solen ikke skinner! Bare fordi man selv synes man har set lyset og gør alt det rigtige, så har man ikke ret til at trække det ned over hovedet på andre.

  Og børn skal sgu have lov at være børn. Hvis barn tror du har det sjovest: Det, der bliver pakket ind i vat, overbeskyttet og aldrig må noget? Eller det barn, der får lov at stå på rulleskøjter efter cyklen?

  Tror barnet på rulleskøjter vokser op og er tryg ved at tage chancer og ikke går i spåner, når livet arter sig anderledes end planlagt. Og vi ved jo godt, at de overbeskyttede børn vokser op og blir bjergbestigere, racererkører og alt andet farligt, hvor de kan mærke at de lever 🙂 🙂
  Ta den politiskkorrektspeltmor 🙂

 15. Stine! Tak for link!

 16. Damh din cykle er flot! Jeg er også heldig at eje en Christiania cykel (Og jeg bor i Aalborg. HA!). Der kan man altså ikke spænde nogen eller noget fast i? Overhovedet ikke. Man kan kun ligge låg på med sådan et plastik over træk så det ikke regnet.
  Men altså. Er den ikke tung at cykle rundt med? Jeg er hverfald ikke i stand til at cykle på den her. (Jeg giver dårlige knæ skylden. Ikke dårlig kondi).

 17. @Alberte: Det er fordi det er en SORTE JERNHEST cykel. Den er så let at styre at Kamille kan cykle med sine små søstre i den.

  @Hjelm: Min er grå. Jeg bruger den konsekvent hver anden dag. Nogle gange må håret bare nødvendigvis prioriteres.

 18. Jeg kunne heller aldrig finde på at bruge hjelm. Ved godt at det er totalt uforsvarligt og forkert, men sådan vælger jeg at leve mit liv. Og det er trods alt mit helt eget liv, så hvordan jeg vælger at prioritere og de dumheder og fejl det medfører, det må vel være mit eget problem.
  Har mødt mange mennesker som har fået skader efter ulykker (i kraft af mit arbejde) og tænker, at hjelmen ikke altid medfører gode ting. Ja, den kan redde dit liv, men det liv du får reddet, kan være et liv du ikke ønsker at leve. Og i et sådant tilfælde udskyder det blot tragedien: istedet for at alle omkring dig er vildt kede af det i en “kortere” periode, så er de nu istedet kede af det sammen med dig i en meget lang periode.
  Man kan ikke generalisere på dette område, så der vil både være argumenter for og imod den hulens hjelm. Og det må man så hver især træffe en beslutning ud fra – en beslutning som andre ikke kan klandre dig for at have truffet. Dit valg kan risikere at påvirke andre følelsesmæssigt, men det jo er dig selv der løber den største risiko, da det er dit eget liv du gambler med.

 19. Hvilken cykel er det I har?

 20. Hey… Jeg vil bare sige at jeg har set hjelmen på datteren. Og knæbeskytterne også.
  Du får afgjort 17 store speltpoint af mig for alt sikkerhedsudstyret og så håber jeg bare, at jeg vil være lige så god som du er, til at give børnene fede oplevelser.
  Just saying.

 21. Husk hjernen når hjelmen kommer på

 22. Jeg blev klogere idag, da vores praktikant på jobbet fortalte mig, at måske, når andre kommer med sure bemærkninger/stikpiller, så er det fordi de i virkeligheden selv har diarre og ikke kan gøre for det. Det har sat så mange nye ting i perspektiv for mig.

  • Årh for helvede! DET er perspektiv i ordets smukkeste forstand. Kommer nok til at bruge den som min egen fremover. (Når jeg altså ikke spiller jeg-har-engang-kørt-en-mand-ned-angst-kortet.) Men denne her ER bare bedre! Ansæt den praktikant!

 23. Er meget af livet egentlig ikke baseret på “Håber det går”? Fedt foto af mand og barn “hægtet på”;o)

 24. Jeg er sikker på at smukke Allan er den eneste der stadigvæk kan være lækker når han cykler på en lyserød cykel. Han har ikke problemer med at cykel på en lyserød cykel? Min mand kan knapt nok holde min taske, som ikke er lyserød, uden han er bange for at bøsserne springer på ham.

 25. @Sara: Det er en Sorte Jernhest, som udmærker sig ved at den drejer på baghjulet. Det gør den supernem at navigere rundt i tæt trafik. Elsker den.

  @Dorte: Det motto vil jeg tage til mig. I like.

  @Atsa: Han godtog valget af den lyserøde cykel med et træt træk på skuldrene. Og argumentet om, at jeg bestemt mente han var så maskulin, han sagtens kunne køre på en lyserød cykel uden at blive fimset. Han ser FABELAGTIG ud på den:)

 26. Han er en mand, der vælger sine kampe med omhu! Også et godt motto. Praktikantens er dog det bedste, hyr hende!

 27. PRØ’LI’HØR’HER’ Jer der taler om i ikke kan ha’ cykelhjelm på pga. hestehaler, hårspænder, ualmindelige deforme hoveder osv. Efterhånden kan de fleste cykelhjelme spændes ud og ind rundt i kanten. Problem solved. Så ingen undskyldning dér!

 28. Jeg har set sådan en lyserød gammeldags flyverhjelm med de obligatoriske briller monteret på, i Sögreni (butik, der huser Sögreni cykler og andet lækkert cykelgear). Jeg er MEGET forelsket. De har også en soldaterhjelm, som min mand vil se brandgodt ud i. Vi har snakket meget om, at nu skal vi altså få dem købt…især fordi tvillingemonstrene har hjelme og det er dobbeltmoralsk at pådutte dem hjelm, når vi ikke selv bruger dem…og gæt hvem som stadig ikke har hjelm?

 29. Det samfund vi lever i er ved at være så ramt af politisk korrekthed og ny-puritanisme at vi tilsyneladende skal være taknemmelige for at leve et liv fyldt med skyld og skam.

  Det er en fallit-erklæring af episke proportioner at vi frivilligt vælger at leve sådan – Bevares, ingen siger man bevidst skal udsætte sig selv eller andre for fare, men prøv for fanden at leve livet i stedet for at opføre dig som et forskræmt kid.

  Når jeg frådende vælter rundt på en mountainbike på det sprødeste singletrack i skoven så foregår det altid med hjelm, ganske enkelt fordi at en god tur sagtens kan betyde en håndfyld styrt og et møde eller to med et træ eller en sten.
  Men når jeg ellers cykler i den normale trafik så foregår det konsekvent uden snublekysen og til trods for at jeg i mine “yngre” dage havde en kørestil der mindede om et cykelbud fra New York, så er det alligevel lykkedes mig at runde de 32 med al min livslyst intakt.

  I mit liv har jeg både været ramt af samtlige eksisterende børnesygdomme såvel som brækket både ben og fingre og har oplevet flere forstuvninger end jeg kan tælle til. Jeg har oplevet en ankelskade i forbindelse med basketball som tog flere år før det var optimalt og jeg har en krop der har en god portion af mere eller mindre synlige ar fordelt fra top til tå men for fanden hvor har jeg levet og nydt hvert sekund! Og står jeg på snotten i morgen og banker ind i et træ og brækker kravebenet og får en 40 cm lang flænge på benet(Som jeg gjorde sidste år) ja så gør jeg det med et smil!

  Stop nu med at lev i frygt og nyd livet!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s