Ak og ve

Foran mit hus står der verdens største kastanietræ. Jeg er fristet til at sige, at det er MIT kastanietræ, for det står på den grund, jeg ejer. Men det er så stort og så gammelt det træ, at jeg kan høre det bare griner overbærende af mig, bare jeg tænker tanken, at jeg skulle kunne eje det. Det er verdens flotteste træ. Og så er det sygt. De sidste to år har det fået brune pletter på bladene sådan cirka på denne tid. Google siger, at man ikke kan gøre noget ved det. Havde håbet på, at det var kommet sig, og pletterne ikke ville komme igen og få bladene til at visne længe før sæsonen er over. Men sådan skulle det ikke gå. Pletterne er tilbage. Nu er det kun et spørgsmål om uger, før det står helt afpillet

PIV!

Det store flotte træ jeg får lov til at bo bag ved er sygt. Alvorligt er der endda nogen der siger. Men man kan da ikke fælde sådan en stort træ, kan man? Tror lidt det er dens rødder, der holder huset oprejst …

17 responses to “Ak og ve

 1. it all comes to a day. we all do….
  sig mig er det dit pandekagehus der gemmer sig i mørket bag træet?
  selv om det er synd det ender med at skulle væk, det kunne jo tænkes at solen vil skinne og lyse og varme på din plet endnu mere, når nu den gamle jas er borte….jeg havde et kæmpetræ lige luks ovre for min bette byhave. Så var det at de fældede det fordi dens rødder var ved at vippe genbohuset op fra asfalten. Æv at grønt træ er borte. Men goodday extra sunshine på mine blege vinterkinder til kl. 20 i flimrende aftenssol bag liguster i blomst.
  Chear up miss sophie!

 2. Åh, jeg dør også altid lidt, når et smukt, gammelt løvtræ fældes! Desværre er det mere reglen end undtagelsen, når yngre mennesker overtager gamle grunde. Jeg synes, det er respektløst og en skændsel. Hvis træet er sygt, er det selvfølgelig nødvendigt, men sørgeligt. Jeg vil ikke anbefale dig at deltage i aflivningen!

 3. Desværre er det vist alle kastanietræerne der står for tur, har selv 3 store foran vores hus der er syge (men ikke så meget som dine, de kan vist holde et par år endnu..). Det er ærgeligt især fordi, de følger de store elme, og de syge asketræer… Bliver vist nødt til at plante bøg, for dem er der vist ikke syge i for tiden…

 4. God ide som babyhuset tutti kommer med – deltag i aflivningen.
  Jeg gik også over og deltog lidt i aflivningen da nogle – set fra mit forårs sygeleje i stuesofaen – lækre vaskeægte lumberjacks hang oppe i det store træ og langsomt skar det ned…
  Altså – jeg gik derover, BLANDT ANDET fordi jeg ville spørge, om jeg ikke måtte få nogle skiver af stammen. Jo da. Hvorefter syg kvinde i nattøj og røde blomstrede svenske træsko trillede fire styks over vejen og ind i lille have….
  På den vis har jeg stadig lidt af træ – men nu også mere sol….

 5. Jeg er med Hannelore ovenfor: Det river i hjertet at fælde et gammelt træ, men alt det lys og plads man får, når det er væk, kan man glæde sig til. Træer er smukke, men det er da ved at trænge dit (?) hus helt af banen! Jeg tror, det har kapituleret og har bestemt sig for, at huset skal have en chance nu.

  Det der med, at det måske holder huset oppe, er værd lige at tjekke! Seriøst altså! Altså måske ikke helt “holder oppe”….Men jeg har fx boet sammen med et kæmpe 100 år gammelt bøgetræ (ikke Sepp Piontek). Det havde flettet sine rødder ind i kloaksystemet, så vi var nødt til at få kloak-TV (!) til at tjekke status på de stakkels rør ind i mellem.
  Få det fældet – og lad ikke smukke Allan gøre det, hvis du har dine børns far kær. Og så tænk på alle de blogindlæg, det giver 🙂

 6. Nå ja – og så afhold en fantastisk “plant det nye træ” ceremoni bagefter.

 7. Nej for katten! Sådan et træ er jo snildt 150 år gammelt. Det fælder man da ikke lige (når jeg tænker på hvordan min søde far gik igennem ild og vand, og kæmpe slåskampe med kommunen for at rede en smuk kastanje som de ville fælde til fordel for en bredere vej – og igen da Netto ville lave p-plads hvor træet stod. Han vandt heldigvis begge gange!).

  Som Søren Ryge har sagt det så skal man ikke fælde et træ så længe der dannes knopper hvert år (og noget mere med at det svarer til man selv havde gigt eller ondt i ryggen). Man kan begrænse skaderne ved at indsamle ALLE blade hiurtigst muligt og brænde dem. Så smid dem i en sæk og på genbrugsstationen som småt brændbart.

 8. Ja det er bare så synd med de gamle træer der bliver syge. Vi har også et kastanietræ som mister bladene kort tid efter blomstring. For to år siden fandt jeg frem til at det højst sandsynligt skyldes et angreb af skadedyret Minérmøl som de sidste par år er blevet et stort problem her i dk. Du kan læse om det her: http://plante-doktor.dk/kastanieminermoel.htm
  Som Rikke også er inde på har jeg fået anbefalet at samle alle blade og enten brænde eller grave dem ned i et stort hul(!) således at larverne fra disse møgdyr ikke formere sig i løbet af vinteren. Men ja med dit store træ bliver der nok at se til med at samle blade – men det er da et forsøg værd så I kan nyde jeres flotte træ mange år endnu!

 9. Jeg vil også slå et slag for at få bugt med møllene – der ganske rigtigt får bladene til at visne før tid – i stedet for at lade træet lade livet! Min meget kloge kollega som er uddannet landskabsarkitekt har forklaret at møllene ikke skader træet på længere sigt og at de kan slås ned ved at feje alle de visne blade sammen og fjerne dem – så er der ikke nogen møllarver til at lave møl næste år. Det skulle vist nok tage et par år før det er helt væk – men det er da forsøget værd?
  Kastanjetræer er noget af det flotteste 🙂

 10. Kan slet ikke holde mig i skindet: må bruge al min faglighed – som landskabsarkitekt ansat i Kbhs kommune og RÅBE: NEEEEJ – fæld ikke kastanjetræet. FÆLD DET EJ, NEJ, NEJ… (Kan du høre den kommende kampsang indsunget af Erik Clausen?)

  Som andre så rigtigt har påpeget, er det minérmøl, der er årsagen til træets brune blade, og du kan gøre noget ved det, hvis du orker at samle bladene op når de falder – og brænder dem i den olietønde, I naturligvis har i haven (eller kan skaffe fra én af dem, der har været så heldig at få en MONSTER peberkværn i 30-års gave). Du skal ikke vente, til bladene er helt smattede og visne – for så har møllenes larver gravet sig ned i jorden – de skal væk, når de falder af. Du vil opleve, at træet bliver flottere for hvert år der går.

  Træet kan også være angrebet af en type rust, der også rammer kastanjer. Hverken møl eller rust skader træet – så hvis I ikke orker at samle blade, så kan det være, at naturen klarer det selv over tid. Vær sød – fæld ikke træet. Der fældes alt for mange træer i byens kvarterer!

 11. “Sådan en stort træ”? Vestjyde? 😉

 12. Kunne aldrig finde på at fælde det! Vil prøve på det med bladene når de falder af. Der er jo nok også kun fire milliarder blade på det træ.

 13. Her er så det onde hekse(kusse?)svar: Så store træer hører til i skove. Ikke i villakvarterer. Det er blevet alt for stort til sin placering. Cool it! Det er ikke følsom regnskov vi taler om her. Og der skal da bare plantes et nyt.
  Men held og lykke med bladene. (Lyder ærlig talt helt umuligt hvis du spørger mig – med mindre Danmarks Naturfredningsforening eller Træets Venner (?) stiller med en patrulje, der står og fanger bladene inden de rammer jorden.)

 14. NEEEEJ ikke fælde 😥 Jeg dør inden i. Fuck da lys og luft. Det kan man få alle andre steder. Jeg har selv boet i skyggen af et kæmpe lindetræ hele min barndom og det kan godt være jeg ville have fået sol direkte ind ad vinduet hvis nogen havde fældet det, men så kunne jeg jo ikke glo ud på det i regnvejr, i snevejr, når det lige var springet ud, når jeg havde kærestesorger eller var overspændt fordi jeg skulle til fest eller sådan noget. Nooo. Ikke fælde. Redde 🙂

 15. Kæft, nogle kællinger! ;-D

  Det er et TRÆ! En plante – ikke noget, det er “synd” for! Det har ingen følelser og det har vel tjent sin tid?
  Det smarte er endda, at man kan plante et nyt. Eller noget andet. Fantastisk!

  Ja, ja – jeg kan godt følge jer og synes også store træer er smukke – men come on – det er et træ!

  PS: Jeg glæder mig til at se og høre om bladfejning.. *Fnis*

 16. Pfff, pas du bare dine kager, så krammer vi vores træer imens 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s