Tandlægeneurose

Jeg var til tandlæge i går. Det er tre år siden, jeg var der sidst. Det er halvandet år siden, jeg første gang tænkte, jeg nok hellere måtte tage der hen snart igen. For jeg havde et hul. Kunne tydeligt mærke det. Oppe ved den ene kindtand. Prøvede at børste godt og bruge tandtråd. Men derfor kunne jeg godt mærke det alligevel. I morgen ringer jeg, har jeg tænkt mange gange. I morgen. I morgen. I morgen.

Det er ikke fordi jeg har tandlægeskræk. Faktisk har jeg kun haft ét lille bitte hul i tænderne i løbet af mit liv. Og det var ikke specielt traumatisk at få en fyldning i. Så det er jo fuldstændig mærkeligt, jeg ikke bare ringede og fik den tid og fik ordnet det nye hul.

Men åh. Jeg ved ikke helt hvorfor. Som om det bare kom til at fylde mere og mere i min bevidsthed. På den der måde, hvor man ikke taler med andre om det, men bare lukker af for tanken, hver gang den dukkede op. Fordi det er jo ikke til at overskue! Jo. Først skal man finde nummeret på tandlægen. Så skal man ringe. Så skal man huske tiden. Så skal man derhen. Så gør det ondt når de fjerner tandsten med den der hysteriske bzzzzzzzzzzzz-ting. Så skal jeg have at vide, jeg har et hul. Så skal jeg bestille en ny tid. Huske den. Dukke op. Stikkes og borres. Og til sidst får jeg lov til at betale en formue for det. Jamen åh!

Min indre og godt gemte sekretær slap dog til sidst ud af kvælertaget og bestilte en tid. Det var i går. Jeg huskede den. Dukkede op. Fik fjernet mine tandsten. Bzzzzz! Fik taget røntgenbilleder. Tandlægen prikkede rundt i mine tænder.

– Ja, jeg har altså et hul der oppe i den ene kindtand, sagde jeg.

– Hm, sagde hun.

– Ja, altså der, sagde jeg og prøvede at pege med tungen.

– Hm, sagde hun og skævede over til røntgenbillederne.

– Måske har jeg to, sagde jeg, – for det har generet mig meget, men jeg har virkelig gjort hvad jeg kunne for at holde det rent.

– Altså, sagde hun, jeg kan godt se, at det generer dig. Men jeg tror problemet er, at du børster for meget på stedet, så tandkødet trækker sig tilbage og giver dig lettere betændelse.

– Men der er også et hul.

– Nej, der er ikke noget hul.

– Hvad?

– Nej

– Så jeg har bare en neurose?

– Ja, det kan man godt sige

– Kan jeg så få en fyldning i den i stedet?

– Ikke hos mig …

Hold nu kæft, hvor er jeg åndssvag. Så har jeg gået rundt og prøvet at piske stemningen ned i halvandet år – helt uden grund. Og desuden: Her gik man og troede man var prægtig og børstede sin tænder flittigt. Så får man at vide, man skal børste lidt mindre. Svarer det ikke lidt til, at man får at vide, man skal spise flere marsbarer? Hvilket jeg da straks vil gøre, bare for at være på den sikre side …

11 responses to “Tandlægeneurose

 1. Jo det svarer det da til! Og mere cola. Jeg får altid akut lyst til slik, når jeg kommer ud fra tandlægen med antiseptisk mund, hvor man kan mærke mellemrummene mellem tænderne, fremfor den dejligt glatte tandsten.

 2. Hold nu op med at give mig dårlig samvittighed. Altså det der er med mig ik, er jo at min tandlæge synes at mine gamle sølvplumper skal skiftes, før de falder ud selv, og jeg får smerter og sådan, men altså. Jeg vil helst ikke. Kun fordi det koster penge, alt det andet gør mig ikke noget, det er nu så rart med et bryst i øjet. Men uh det jeg hader mest er den der blæser, fuck det gør ondt hver gang, og jeg har ikke huller.
  Jeg får også altid at vide at jeg børster for hårdt på tandkødet, min siger så at jeg skal bruge en blød tandbørste.

 3. OMG, det derfor min rodbehandling stadig gør ondt, mere cola og chokolade i den.
  Tak Maren du reddede lige min dag og fik smilet frem igen.
  Bedste hilsner Karina.

 4. Heldige asen . Har fucked up tænder så jeg får neuroser bare jeg glemmer at flosse.

 5. Altså min tandlæge er gratis og utrolig venlig, men jeg bryder mig over-hele-hovedet ikke om at sidde dér i hans stol og blive prikket i tænderne, mens han taler small-talker om de skønne børnebørn han har. Jeg ser kam ca. 10 gange om året…
  …Fik jeg sagt at det er min far? og det giver mig alligevel neuroser!

 6. kam=ham…kammen hører til hos frisøren og hun er SLET ikke gratis

 7. Marsbar på recept??? NOW we’re talking!!

 8. Jamen spis en marsbar! Eller to! For at være sikker. Og ros så dig selv for at du overhovedet kom derhen! Siger damen, som har været hos tandmanden for fem år siden. Pyha!

 9. Frøken Nobel

  ja spis en ekstra marsbar eller 2…

  kommer sådan til at tænke på “lotte til tandlægen” – den må du læse for ungerne næste gang du begynder at skubbe tanken væk igen….kan faktisk være sjov at læse, hvis man læser med lyd på alle lydene bzzzz

 10. Maria Olesen

  Ja nu arbejder jeg hos en tandlæge og jeg kan give dette råd: Elektrisk tandbørste. Så kan du ikke gøre så meget skade !!!

 11. 1. Hvor er du sej! Min kæreste og jeg har kendt hinanden i 3 år og i den tid har ingen af os været til tandlægen.
  2. Jeg er også ret sikker på, at jeg har huller i tænderne, men jeg har desvære en tendens til huller så sandsynligheden er ret stor (men i al den tid jeg ikke har fået gået til tandlægen er fantasihullet blevet til en fantasihulsparadentose-skørbug-tandkræft). Skal nok bare få taget tandlægen ved hornene og komme derhen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s