Alt det skolen glemte at lære mig

Klumme skrevet til LIME: 

Det danske skolesystem har lært mig meget. Jeg kan op til flere sprog, stave til ”hest” og lægge to brøker sammen. Nej okay, det sidste er løgn, det kan jeg på ingen måde huske, hvordan man gør. Men jeg kan uden større problemer lægge to almindelige tal sammen, trække dem fra hinanden igen og hvis jeg rynker panden og trommer lidt med fingrene, kan jeg også gange en hel del tal med otte. Jeg har også lært at høvle på et stykke træ, sy korssting, synge tostemmigt  og lave en lasagne helt fra bunden (jep, også bechamelsaucen). Så man må sige, at folkeskolens maskineri fik fyldt mig med en hel del brugbare ting i de ti år, jeg gæstede den. Så det er ikke min hensigt at klage over den, men jeg har bare ofte undret mig over, hvorfor vi har valgt det ene frem for det andet, da vi skulle vælge, hvad skolen skulle lære os.

For der er mange andre ting, jeg godt gad skolen havde lært mig – så jeg ikke havde behøvet dumpe hundredvis af gange i livets benhårde skole.

Nogle af de fag, jeg kunne tænke mig, havde stået på skemaet er for eksempel: Hvordan tackler du at blive droppet af din kæreste?

Hvordan kan du forvente at reagere, når din mor dør?

Hvad når du selv skal dø?

Hvilke redskaber kan du gøre brug af, for ikke at slå røvhuller, der stiller sig op og kalder dig en smatso, i gulvet?

Hvordan drikker du dig fuld på en ordentlig måde?

Muligvis er det sidste ikke så politisk korrekt, men siden de fleste af os alligevel gør det ind i mellem – i hvert fald lige så ofte som vi laver bechamelsauce – hvorfor så ikke kaste et par timer efter helt nøgternt at forklare, hvordan man undgår at blive svenskerstiv?

Desuden burde vi lære mere om sex inden vi kaster os ud i det. Nu ved jeg ikke om sexualundervisningen er blevet bedre siden min tussegamle biologilærer uden at have øjenkontakt med nogen af os fortalte, at det var vanskeligt at opnå klimaks samtidig, hvorefter han stavede HIV på tavlen. For det var sådan cirka det eneste, jeg var rustet med, da jeg lod mig drage af erotikkens verden. Der har nok været et par ungersvende, der ville have ønsket, jeg havde lært at det faktisk ikke er nedad man hiver, når man prøver at få ham i stemning. Og jeg kunne for min del godt have draget fordel af, at fyrene fra ottende og opefter havde terpet noget klitoris. Altså én gang for alle havde fået lært, hvor den sidder og hvad de skal bruge den til – for vi er mange der kan hilse og sige, at der er en del, der i desperation har genbrugt høvleteknikken fra sløjdtimerne.

11 responses to “Alt det skolen glemte at lære mig

 1. Kære Maren,

  Et lille forsigtigt spørgsmål: Hvor er forældrenes ansvar i dine ønsker for skolens almene dannelse?

  Hilsen en (friskole)lærer

  P.S. Sexualundervisningen er vist blevet bedre de fleste steder – ihvertfald på min skole. Men der er vel også et aspekt af learning by doing i det 😉

 2. Nogle gange ville jeg ønske at jeg ikke kunne mærke på min krop når forskellige ting bliver beskrevet. Fordi jeg kan sådan fysisk mærke hvordan det må føles at blive høvlet nu. Av Maren.

 3. Det er vist meget forskelligt fra skole til skole hvad der lægges vægt på.
  Gad også godt at “Livets skole” havde et fag.
  Der hvor mine store unger har gået i skole havde Klassens Time en snert af det du eftersøger.
  @Anne – Jeg er enig i det med forældreansvar. Alt for mange lægger ansvaret over på børnehaven, fritidshjemmet og skolen m.h.t. ganske almindelig opdragelse…

 4. Ja, jeg gad også godt have vidst, at det føles som hvidglødende hul på hele kroppen, når ens moarr dør – i et fag fra folkeskolens glemte vidder. Min mor døde for 2 dage siden og siden har verden stået stille.

  • Mit hjerte kramper sammen, tårene presser på og jeg får ondt i maven når jeg læser din blog.
   Jeg er ked af det på dine vegne.
   Men din blog skræmmer mig også.
   Den giver mig et hint om hvad jeg har i vente.
   MIN mor er kun lige startet på den smertefulde rejse som din mor netop har afsluttet…

 5. Privat økonomi ville også være en god ide;-)

 6. Jeg er nok enig i at det meste af det du eftersøger er ikke skolens ansvar, men forældrenes…..
  Skolen skal lære dig alle de “basale” ting, skrive, regne, sprog, madlavning (det lykkedes ikke for mig, men til gengæld er jeg god med en hammer!) osv.
  De andre ting er forældrenes ansvar. Det meste lærer man jo løbende gennem livet, gør sig egne erfaringer, alene eller sammen med venner, familie, mand, børn, forældre og fremmede.
  Men enig, jeg kunne godt have brugt en facitliste til Livets Store Eksamen, som på en eller anden måde skal beståes hver dag.

 7. Oveni puljen kaster jeg lige: hvordan skal du reagerer, når du kommer hjem fra byen søndag morgen og hele din lejlighed er udbrændt…
  Jeg mener stadig, at jeg gerne vil give tilskud til din taske. Mit dankort er nemlig pt det eneste jeg har… Og med det ville jeg bare sige: Tak for sød opfølgningskommentar, Maren.

 8. Der er genudsendelser på tv OG på bloggen, øv!

 9. Altsåå min meget fremmelige 12-årige lillesøster fandt min dildo ved en fejl en dag… (ulempen ved at flytte tæt på familien er jo for helvede at de kommer rendende i tide og utide!), 1½ minut efter hun havde fundet den fortalte hun mig at hun havde regnet den ud. Kaninen på dildoen måtte helt klart ramme klitoris mens dildoen var oppe.
  Undskyld hvad?! Jeg tror simpelthen ikke på at jeg vidste hvad klitoris var da jeg var 12!
  Men på min søsters skole har de haft en hel uges projekt om pubertet hvor de seriøst har lært om ALT! Ungen ved fanme næsten mere end mig.

 10. “Genbrugt høvleteknikken fra sløjdtimerne” HAHA, vi har vist alle været i den situation, en (eller flere) gange….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s