De tre øer

I går mødtes jeg med to af mine gamle venner. De to jeg tilbragte mine ungdommelige år sammen med. Vigtige år, hvor vi for alvor udviklede os til mennesker. Vi holdt hinanden i hånden gennem alle de år. Det var rart og trygt. En af dem var dengang min kæreste. Og da vi to brød op midt i tyverne, brød hele vores lille gruppe op. Det var ikke en rar tid. Og jeg husker jeg skrev denne sætning, som slutningen på det et brev til dem:

”Så var vi alligevel alle øer”.

Ingen af os ses særlig tit mere. Der går faktisk år i mellem. Derfor var gensynet både sjovt og tankevækkende. Fuck, vi er blevet gamle. Som soldater der har været i krig med livet, skiftedes vi til at flashe vores alderdomstegn. Det grå skæg. De grå hår. Pigmentfejlene. Furerne i ansigtet. Begyndende åreknuder. Og en opremsning af alle dem vi kendte, der nu var døde.

Da vi var færdige, genfandt vi en af vores favoritbeskæftigelser fra de gode gamle dage: At uddele mentale lammere og passende fornærmelser til hinanden. Blandt andet blev denne skudt af mod mig:

”Maren, jeg mærker nu, hvor helt utrolig mange år det er siden, vi to var kærester. Og jeg mærker samtidig, hvor godt det er, vi ikke er det nu”.

Som jeg så lidt senere kunne kvittere med denne sætning, da jeg kom til at kaste et blik ned på hans sko.

”Jakob, hvad helvede er det du har på fødderne????”

Han indrømmede, den koboltblå sok måske lå i den friske ende, men skoene var nu så behagelige at have på, at han ikke så nogen grund til at gå i andet.

Kunne meget nemt give ham en meget stor pose med grunde, men nøjedes med en hånlig latter og forvisning om, at hans sko var så grimme, de nødvendigvis måtte på min blog. (Ja, jeg er sko-politiet, so shoot me).

Vi skiltes før midnat i kulden foran baren. Vi krammede alle tre og sagde, vi måtte gøre det igen næste år, når vi alle er i byen. Så gik vi i hver sin retning. Jeg vendte mig om og kiggede efter den sidste, da han forsvandt i mørket.

Ja, vi var alle øer. Som hver for sig drev i land nye steder, hvor man også kunne gå tørskoet rundt. Altså undtagen måske ham, der lige nu bor på sin båd og har planer om at gøre det vinteren ud. Men hvis kulden bliver for hård og regnen for vandret, havde han nu alligevel i sinde at være i åben for muligheden for at gå i land.

Fuck det var dybt. Hvor meget drak jeg i går?

 

 

25 responses to “De tre øer

 1. Helle Tang Jakobsen

  Ej, jeg har TO par af de fine andefødder (og ja, de er gode!!!). Men jeg er også lærer. Og kvinde. Det bilder jeg mig ind tæller.

 2. Jeg tilladet mig lige at citere: “Fuck, vi er blevet gamle. Som soldater der har været i krig med livet, skiftedes vi til at flashe vores alderdomstegn. Det grå skæg. De grå hår. Pigmentfejlene. Furerne i ansigtet. Begyndende åreknuder. Og en opremsning af alle dem vi kendte, der nu var døde.”

  For derefter at sikre mig – det var 39 og ikke 89 du fyldte forleden, ik?

 3. Jeg vil lade den filosofiske del af dit indlæg tale for sig selv og i stedet rygklappe dig for at pointere, at manden bar de grimmeste herresko (Bekræftede han at det var en herremodel?), jeg endnu har set. Nogle gange må komforten altså vige for æstetikken.

 4. Ja jeg tvivler da også på at det er en herresko!
  Er de guldfarvede?!?!

 5. Hø hø i guder hvor er de grimme de sko… ellers et godt indlæg… og ja… kender godt det der med at være blevet et gammelt røvhul 😀 til trods for at jeg “kun” er 36… har fundet flere folkeskolevenner på facebook… og argh! det er da vildt så gamle DE er blevet… føj det smitter jo det der alderdom!

 6. Hahahahaha da jeg så det lille billede inde på bloglovin troede jeg det var børnesko! Hvor er det grimt!

 7. Lise Jørgensen

  De sko går ind under kategorien “De grimmeste sko i verden”.. Men sikkert rigtig sunde og behagelige. Men det tæller ikke i en fashionjunkies verden som min..

 8. Ham med SKOENE

  Hov, det er mine sko!!!

  Ja, det er mig der har dem på, er det. Og når nu ballet er åbnet for påklædning og sko-politik, så er det vel kun rimeligt at jeg giver min version. Allermest hvordan et par støvler var tæt på at give mig bank.
  Og ja igen, det er ganske rigtigt damesko. Jeg holder af at klæde mig feminint og ville ønske at jeg turde gøre det meget, meget mere. Osse selvom jeg kan løfte 100 kilo, har en pik og fanger edderkopper med hænderne (hvis ik’ de er alt for store).

  Men det er ikke nemt. For mænd i bare en lille smule feminint tøj skal arbejde pænt hårdt på at det ikke ser total kikset ud. Det’ jo lissom ik’ lavet til firkantet overkrop og størrelse 43 i futter.

  Det er også svært fordi man(d) bliver til grin. Regnet som tosset. Hånliggjort. Et eksempel: Jeg har et par super seje, sylespidse sorte læderstøvler. Blødt læder, ingen snøre, går næsten til knæet. Men det er dog trods alt først når man ser den lille bitte, to cm. høje stilethæl at de 100 pct. afsløre at de er lavet til damer. Sammen med stramme sorte jeans og en klassisk læder jakke synes jeg at de er ultra-cool. Jeg er på INGEN måder maskeret som kvinde. Jeg ser maskulin ud med mit skarpe fipskæg og korte hår. Men jeg synes rent personligt at støvlerne viser en anden side af mig. De er elegante, cool, sexede.

  For flere år sker dette: jeg tager mod til mig og tager dem på en helt almindelig dag hvor jeg skal rundt i København. Ti minutter efter jeg forlader mit hjem sidder jeg i bussen. Og i saksen. En lidt taber-agtig fyr spotter mine støvler og går verbalt til angreb. Sætninger a la ”Fy for Satan, din klamme bøsserøv” vælter ud af ham. Jeg gør som de fleste: ignorerer. Han bliver ved. Rejser sig op og kommer over til mit sæde. Jeg be’r ham blande sig uden om min påklædning. Han bliver værre. Truer med en knytnæve. Jeg bliver bange. De andre passagerer kigger væk. Da bussen stopper næste gang rejser jeg mig hurtigt og hopper af. Langt fra mit mål og rystende af vrede og sårethed.
  Det er nærliggende at tænke: han ka sgu da bare lade være med at gå sådan klædt, og så er der ingen problemer. Men kan det virkeligt være rigtigt at vi i et såkaldt frit samfund ikke må klæde os som vi har lyst? Er det ikke det samme som at sige til flotte piger i lækkert tøj at de altså selv er ud om det hvis de bliver chikaneret? Jo det er.

  Maren, du og alle dine sikkert rigtigt søde læsere må hjertens gerne synes at mine sko er grimme. No problem. Men jeg synes det er trist at denne fuck-hvor-må-man-gerne-nedgøre-andre-kultur er blevet så stor at den er hverdagsunderholdning. Alt hvad der ikke liiiige er som os er skydeskive. Casper Christensen, Thomas Blachman, Pia Kærsgaard og deres lige er spydspidserne. Jeg siger ikke at din blog er sådan. Men jeg siger pas på, grænsen mellem sjov satire og ekskluderende nedgørelse er hårfin.

  Mest af alt bliver jeg ked af det når jeg får den fornemmelse min påklædning opfattes som grim fordi den ikke passer til mit ydre køn. Ja, jeg har en pik. Ja, jeg er fysisk set en mand. Men hvordan jeg føler det indeni bestemmes af hjernen. Det kan jeg ikke ændre. Det er mig. Jeg forstå godt at langt de fleste mennesker instinktivt reagere med tanken “hvor er han sær”, når de ser en som mig med feminine elementer (min læderpung er rød). Fordi et ER usædvanligt. Men det ville du være rart hvis jeg blev bedømt sådan “Nå, han har også et feminint udtryk. Sejt. Selvom skoen kunne være pænere.”

  Forresten: hyggelig aften i går. Jeg ved udmærket at du slet, slet ikke havde regnet med at jeg reagerede som ovenstående. Og det have jeg heller ikke selv. Jeg har aldrig før på et offentligt forum fortalt at der bor en lille trans i mig. Tag det som noget livsbekræftende og ærligt. Det krævede mod og overvejelse at skive smøren.

  Knus fra Jakob

  • Hej Jacob.
   Hvis det kan hjælpe dig: Jeg synes at Eddie Izzard er herrelækker.
   Og tak for modet til at dele det med alle os, som sad her i vores trygge lille hjørne, og allerførst tænkte: Fuck nogle grimme sko.

 9. Jeg sender lige lidt kærlighed til Jakob. Modigt. Som talt ud af munden på et menneske!

 10. Jamen det er en fantastisk smøre, Jakob! Tager hatten af for, at du gjorde det 🙂 Og bliver så lige helt flov, for min første tanke var da også “Damn, de er grimme!!” Ikke at de så er blevet pænere, mens jeg har læst, men det fik mig lige til at tænke lidt over tingene 🙂

 11. Jeg har lyst til at rejse mig, udbringe en skål og en klapsalve for dig Jakob og for dine sko, som jeg nu pludselig ser i et helt andet og langt mere vidtrækkende perspektiv – for satan hvor har du ret i det med den hårfine grænse mellem sjov satire og ekskluderende nedgørelse af andre. Jeg synes fx at rigtig mange af de nyere danske stand-up-komikere er virkelig ringe til at balancere på denne grænse … Man er sgu da ikke sjov bare fordi man tør sige noget grimt om samfundets minoritetsgrupper!?
  Tak for et virkelig tankevækkende indspark på en ellers røvsyg onsdag.

 12. Nice try Jakob. At smide: “Os med knælange læderstøvler og nihalet pisk i baglommen har også rettigheder” på bordet. For selvfølgelig har vi det.

  Men derfor er dine sko grimme alligevel.

  Du kan stadig nå at sige nej til, at jeg poster billedet af dem. Intet er for evigt. Heller ikke på inderen.

  Kun godt /Maren

 13. Jakob, du er fandme for cool! 🙂

 14. Puds din sko, unge mand! 😉

 15. Jeg hører dig Jacob! Men seriøst overvej lige de sko igen 🙂 støvlerne lyder tilgengæld cool.

 16. Jeg elsker dig Jakob, du er en vidunderlig mand. Først troede jeg, det var en del af en joke mellem dig og Maren, men det er det ikke, vel? Under alle omstændigheder er det spot on! Jeg er stolt af dig og hepper på dig.

 17. Tak for de søde tilråb.

  Og sikke meget man kan få ud af et par sko i blitz under bodegabord. Men tror mig, de er smukke og mægtigt elegante i virkeligheden
  .

 18. Jeg troede vi synes det var det konforme der er ucool? Alle mine sko er da også fodformede, fordi jeg ikke kan holde ud at klemme de små fødder og få ondt i lænden osv. Gider ikke ligge under for tossede krav til “det gode udseende”. Så jeg forstår faktisk ikke, hvordan vi er kommet til at synes Jakob skulle ta sig sammen, rent skomæssigt? Sådan som jeg husker os, kan vi meget bedre lide, når folk skiller sig ud, end når de passer ind. For så ved vi, de er rigtige mennesker, som selv har tænkt sig til hvad det er de vil (gå i): http://grooveshark.com/s/November+Spawned+A+Monster/3KItyl?src=5

 19. Ha ha ha ha! Når man kender skoenes ejermand, er det her endnu sjovere 😀

 20. Jeg må stå ved, at jeg synes det ser virkelig godt ud. Sokker og hele svineriet. Hvis min kæreste ville hoppe i et sådan par ville jeg ikke tøve med at hoppe på ham…Props!

 21. Jeg har aldrig sagt Jakob skal tage sig sammen. At han ikke er cool. Eller at man ikke må skille sig ud. Jeg synes bare hans sko er grimme. Synes også dine fodformede er grimme.

 22. @Jakob: tak for at dele dine tanker med os og give os dit syn på sagen. Men faktum (synes jeg :P) er, at de sko ER grimme. Også hvis det er en kvinde, der har dem på. Og de bliver ikke ligefrem pænere med den farve strømper:D

  Jeg synes, folk må gå i, hvad de har lyst til. Men så må have selverkendelse nok til at vide, at andre folk måske griner af én.

  Jeg har fx. en fetish med tørklæder og har helst altid et på. Også om sommeren i flere graders varme og det griner folk af. Det må man tage med.

  @Maren: man bliver sgu så filosofisk af at se gamle venner. Godt man også kan grine lidt med/af dem.

 23. Syn’s sgu godt man må synes noget er grimt, uden det betyder man går direkte efter struben, på indehaveren… Har eksempelvis selv klodens grimmeste og mest udtjente morgenkåbe, som gi’r anledning til rullende øjne og OMG-udbrud, hos mine 2 piger, når jeg kommer valsende ned fra 1. salen, med mit bredeste smil og vinkehånd…MEN jeg elsker den, og vi hører sammen, som cornflakes & Mælk…basta! P.s. Mine tøser fancy’er mig anyway…så hva’ fanden betyder det 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s